Suplementy diety stosowane w celu zwiększenia koncentracji
Zdrowie i opiekaWybierają je zwłaszcza uczniowie i studenci przygotowujący się do matury czy sesji, a także seniorzy, którzy pragną przedłużyć sprawne funkcjonowanie mózgu i uchronić się przed demencją lub alzheimerem. Preparaty na koncentrację są coraz chętniej stosowane również przez pracowników umysłowych chcących osiągać jak najlepsze wyniki.
Różni ludzie, różne potrzeby
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów tego typu. Warto zdawać sobie sprawę, że jedne specyfiki mogą okazać się w naszym przypadku skuteczne, inne zaś nie przyniosą niestety oczekiwanej poprawy. Związane jest to z tym, że różnimy się choćby genami, stylem życia (w tym dietą) i naturalnymi predyspozycjami naszego umysłu. Warto wypróbować więc kilka różnych środków – byle w odpowiednich odstępach czasu – aby znaleźć taki, który nam odpowiada najbardziej. Skorzystajmy w tym celu np. z bogatej oferty apteki internetowej MIRO APTEKA.
Miłorząb japoński
Znajdziemy tam m.in. suplementy zawierające wyciąg z miłorzębu japońskiego (ginkgo-biloba), który przyczynia się do redukcji uszkodzeń powstałych na skutek starzenia się w komórkach mózgowych. Wykazano też, że roślina ta ogranicza gromadzenie się w nich niepożądanego białka (beta-amyloidu) u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Lecytyna
W leczeniu tej ostatniej wykorzystuje się również lecytynę, pozyskiwaną z jajek, rzepaku czy soi. Jest to substancja wchodząca w skład błon komórkowych układu nerwowego, a więc niezbędna dla prawidłowej jego pracy. Lecytyna nie tylko poprawia koncentrację i pamięć, ale też redukuje napięcie, dodaje sił witalnych, a ponadto chroni przed miażdżycą, chorobami wątroby i powstawaniem kamieni żółciowych.
Żeń-szeń
Innym składnikiem suplementów diety wspomagających wysiłek umysłowy jest żeń-szeń. Zmniejsza on objawy zmęczenia i stresu, zwiększa za to odporność. Może niestety okazać się nie najlepszym wyborem, jeśli mamy problemy z ciśnieniem. W takiej sytuacji warto wybrać inny specyfik lub skonsultować się z lekarzem.
Kofeina i guarana
Podobnie rzecz ma się w przypadku kofeiny i zawierającego spore jej ilości wyciągu z guarany. Pobudzające i ułatwiające skupienie właściwości kawy znane są nie od dziś. Nie każdy jednak lubi jej smak. Rozwiązaniem na tę okoliczność okazują się więc suplementy, które równie dobrze – jeśli nie lepiej! – będą stymulować nasz umysł.
Mieć olej w głowie
Korzystny wpływ nań mają ponadto pewne rodzaje tłuszczu, a konkretnie olej lniany i tran, które zawierają optymalne proporcje dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasów omega-3 i omega-6. Tran i olej lniany można spożywać w postaci naturalnej, ale zawierające je kapsułki i innego rodzaju preparaty to – podobnie jak w przypadku kawy i kofeiny – idealna alternatywa dla osób, którym nie odpowiada ich smak.