Materiał Partnera
Organizacja bankietu. Co warto wiedzieć?

Organizacja bankietu. Co warto wiedzieć?

Wytworne jedzenie, najlepsze trunki, elegancka oprawa – takie skojarzenia nasuwają się nam najczęściej gdy usłyszymy słowo „bankiet”. Imprezy tego rodzaju to nie tylko okazja, żeby dobrze zjeść, ale przede wszystkim spotkać się z ludźmi i nawiązać cenne znajomości. Nic dziwnego zatem, że organizowanie są one bardzo często w świecie gwiazd i biznesu. O czym powinniśmy pamiętać, jeśli przyjdzie nam organizować bankiet?

Kiedy i w jakim celu organizuje się bankiet?

Bankiet może być wydarzeniem samym w sobie lub towarzyszyć innym, większym eventom, np. gali rozdania nagród, konferencji, kongresu, jubileuszu firmy czy wprowadzenia na rynek nowego produktu. Jak widać zazwyczaj bankiety mają charakter biznesowy, znacznie rzadziej uznawane są za imprezy rodzinne. Czysto biznesowe są również motywacje stojące za organizacją bankietu – wystawne przyjęcie może być z jednej strony elementem strategii marketingowej firmy, mającym pokazać ją potencjalnym klientom i partnerom w jak najlepszym świetle, z drugiej strony może posłużyć nawiązaniu nowych kontaktów biznesowych. Bankiety bywają również formą wewnętrznego marki. Niezależnie od tego z jakiego powodu i w jakim celu wystawiany jest bankiet, kluczem do powodzenia przedsięwzięcia jest odpowiednia organizacja.

Miejsce

Zacznijmy od tego, gdzie powinien być organizowany bankiet. Organizatorzy imprez zazwyczaj wybierają w tym celu restauracje oraz hotele oferujące wynajem sali bankietowych. O czym powinniśmy pamiętać dokonując wyboru? Przede wszystkim o tym, żeby sala dobrze się prezentowała, ale dawała jednocześnie pewne możliwości aranżacyjne. Oczywiście musi być również odpowiednio duża, żeby pomieścić zaproszonych gości. Warto zwrócić uwagę na wyposażenie Sali (np. klimatyzacja, nagłośnienie) oraz jej najbliższe otoczenie (park, ogród etc.).

Jedzenie

Istotą bankietu jest jedzenie. Mimo, że słowo „banquet” pochodzi z języka francuskiego, nie oznacza to, że na wystawnych przyjęciach serwowana jest wyłącznie kuchnia francuska. -W tej kwestii nie ma żadnych ograniczeń – mówi manager domu weselnego Siódme Niebo – W ostatnich latach bardzo zauważalny jest powrót do kuchni polskiego, która może być również wykwintna i elegancka, co dania kuchni francuskiej. Dobrym pomysłem przy organizacji bankietu będzie trzymanie się jednego klucza kulinarnego – na przykładań dań zawierających jeden składnik lub pochodzących z jednego regionu świata. Zazwyczaj bankiety organizowane są w formie bufetu, przynajmniej częściowo – popularnym rozwiązaniem jest tzw. finger food, czyli potrawy w drobnych porcjach, które można zjeść bez użycia sztućców.

Oprawa bankietu

Jedzenie wbrew pozorom to nie wszystko, warto zadbać o oprawę oraz dodatkowe atrakcje. Do tej kategorii zaliczamy przede wszystkim nastrojowe oświetlenie i dekoracje, a także muzykę – jeśli chcemy żeby nasze wydarzenie nabrało wyjątkowego prestiżu, powinniśmy zdecydować się na dobry zespół. Wśród dodatkowych atrakcji może znaleźć się na przykład pokazy audio-wizualne lub degustacja wina.

Podziel się