Odżelazianie wody – na czym polega i kiedy trzeba je zastosować
Usługi specjalistyczneW wodzie możemy znaleźć substancje, które w określonych sytuacjach powodują, że stanie się niezdatna do użytku spożywczego, gospodarczego czy przemysłowego. Jedną z takich substancji jest żelazo. Odżelazianie wody pozwala na polepszenie jej walorów smakowych, poprawę odczynu i właściwości. Woda z wysoką zawartością żelaza jest szkodliwa m.in. dla ryb i roślin. Dosyć łatwo ją rozpoznać dzięki brunatnemu zabarwieniu.
Żelazo w wodzie
Żelazo może występować jako rozpuszczony, bezbarwny metal dwuwartościowy lub utleniony trójwartościowy – widoczny pod postacią czerwonego osadu. Związki żelaza można usunąć z wody przy użyciu nowoczesnych technologii oraz specjalistycznych filtrów odżelaziających – uspokaja specjalista z firmy Water Service. Proces ten musi być przeprowadzony przez fachowca i wygląda następująco:
napowietrzanie wody surowej za pomocą sprężarki lub strumienicy (inżektora);
korekta odczynu pH wody (w razie konieczności);
filtracja wody z wykorzystaniem odpowiednich złóż.
Sole żelaza i manganu występują w wodzie pozyskiwanej z ujęć podziemnych w takich samych połączeniach jako węglany i siarczany. Ich usuwanie przebiega jednak w nieco odmienny sposób.
Usuwanie z wody rozpuszczonych związków żelaza
Odżelazianie wody to zamiana znajdujących się w wodzie związków żelaza w formie rozpuszczonej na związki nierozpuszczalne. Aby proces odżelazienia wody się powiódł, należy odpowiednio napowietrzyć wodę. W wyniku procesu odżelazienia eliminowany jest dwutlenek węgla, co pozwala na podwyższenie odczynu wody.
Natlenianie odżelazianej wody
Pod wpływem działania tlenu w procesie napowietrzania wodorotlenek żelazowy przemienia się w wytrącający wodorotlenek żelazowy. Wywiązuje się w tym procesie kwas siarkowy, który jest w stanie obniżyć odczyn pH do takiej wartości, przy której proces odżelaziania się zatrzymuje. Proces utleniania żelaza dwuwartościowego do trójwartościowego może być przeprowadzony tylko w trakcie napowietrzania jak najwyższego odczynu.