Artykuł sponsorowany Kartony wykorzystywane w gastronomii – dlaczego warto stawiać na tekturę?

Kartony wykorzystywane w gastronomii – dlaczego warto stawiać na tekturę?

Rosnące wśród klientów zainteresowanie daniami na wynos sprawia, że właściciele barów, restauracji i firm cateringowych muszą zaopatrzyć się w specjalne opakowania gastronomiczne. Początkowo najczęściej wybieranymi były te z tworzyw sztucznych, głównie styropianowe, które niestety nie są ekologiczne. W ich miejsce pojawiły się opakowania kartonowe. Dlaczego warto ich użyć i gdzie można je wykorzystać? Oto najważniejsze informacje.

Opakowania kartonowe w branży gastronomicznej

Opakowania kartonowe w branży gastronomicznej są głównie wykorzystywane do pakowania dań typu fast-food. Hamburgery, pizza, zapiekanki, frytki i wiele innych nie tylko doskonale się w nich prezentują. Są odpowiednio dopasowane do rozmiaru dania, przez co sprawiają, że posiłki w nienaruszonym stanie trafiają do zamawiającego, nawet gdy wcześniej odbyły długą podróż.

Są one częstym wyborem osób stawiających na ekologiczne rozwiązania. W przeciwieństwie do opakowań z tworzyw sztucznych można je w prosty i szybki sposób poddać recyklingowi. Co więcej, surowiec, z którego zostały wykonane, pozwala spersonalizować je pod kątem własnej firmy. Można je nie tylko wzbogacić o naklejkę z logo, ale też nadruk ze znakiem firmowym wykonany w profesjonalnej drukarni.

Warto wiedzieć, że do produkcji kartonów gastronomicznych jest wykorzystywany specjalny surowiec – tektura dopuszczona do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością. Ani właściciele firm gastronomicznych, ani klienci nie muszą obawiać się, że szkodliwe dla zdrowia substancje przenikną do zamawianych przez nich posiłków.

Jakie rodzaje opakowań gastronomicznych można wyróżnić?

Jak już wspomniano, kartony gastronomiczne są głównie wykorzystywane we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych. - Najczęściej można je spotkać w pizzerii, barach, foodtruckach i innych punktach. Wśród najpopularniejszych rozwiązań znajdują się pudełka na pizzę, do zapiekanek, burgerów, na frytki, ale też wiele innych – wyjaśnia ekspert z firmy EURO KARTON P.P.U.H. EXPORT - IMPORT TERESA TYRAKOWSKA.

Dzięki dostępności kartonów w różnego rodzaju kształtach i rozmiarach istnieje możliwość ich indywidualnego dopasowania do potrzeb danego przedsiębiorstwa. Można je nabyć w różnych wersjach – z przykrywą, podkładką czy też w opcji składanej. Produkuje się je przy wykorzystaniu tektury jednostronnej białej, szarej lub litej.

Wybierając odpowiednie rozwiązanie, warto pamiętać, że dobre dopasowanie kartonu gastronomicznego nie tylko zapewnia skuteczną ochronę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, ale też ułatwia transport i co najważniejsze – zwiększa estetykę serwowania posiłków, co pozytywnie wpływa na zadowolenie Klientów.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas