Artykuł sponsorowany Czystość jako wymóg numer jeden w obiektach gastronomicznych

Czystość jako wymóg numer jeden w obiektach gastronomicznych

Obiekty gastronomiczne muszą odznaczać się nie tylko dobrym jedzeniem, ale przede wszystkim czystością. W przypadku prowadzenia restauracji czy innego miejsca, w którym przygotowuje się i sprzedaje posiłki, trzeba liczyć się z różnymi kontrolami, na przykład tymi z sanepidu. Kiedy lokal nie będzie spełniał określonych wymogów, może się okazać, że zostanie zamknięty - tymczasowo bądź, w niektórych przypadkach, nawet na stałe. Czystość jest więc wymogiem numer jeden jeśli chodzi o obiekty gastronomiczne.

Jak utrzymywać czystość w obiektach gastronomicznych?

Abyśmy nigdy nie musieli bać się kontroli - tej zapowiedzianej bądź niespodziewanej - warto regularnie i całościowo dbać o czystość nie tylko w miejscu pracy kucharzy, czyli kuchni, ale także na sali, gdzie siedzą goście. Można zarządzić, aby każdy regularnie sprzątał swoje miejsce pracy. W takiej sytuacji kelnerzy powinni zajmować się przecieraniem stolików, a po wyjściu ostatniego gościa również myciem podłóg. Nie jest to jednak praca, którą powinien i będzie wykonywał każdy kelner, szczególnie ten z doświadczeniem, który podczas aplikowania na stanowisko pracy nie był przygotowany na dodatkowe czynności związane z utrzymywaniem porządku na sali. Jednak większą trudnością będzie utrzymanie porządku na kuchni - czasem kucharze i ich pomocnicy nie będą po prostu mieli na to czasu. Nie wszyscy również zgodzą się na zostanie po godzinach. W takiej sytuacji, aby utrzymać odpowiednią czystość w obiekcie gastronomicznym, można zatrudnić profesjonalną firmę sprzątającą. Jednym z takich przedsiębiorstw jest firma Thomas ze Szczecina.

Zakres usług firm sprzątających

Firma Sprzątająca Thomas przy pomocy profesjonalnego sprzętu oraz wykwalifikowanych i rzetelnych pracowników zajmie się odkurzaniem i zamiataniem podłóg bądź dywanów i wykładzin. Przedsiębiorstwo posiada także w ofercie mycie okien i czyszczenie podłóg na mokro, co jest niezwykle istotne w przypadku kuchni w lokalach gastronomicznych. Pracownicy firmy zajmą się również czyszczeniem natryskowym. Prace wykonuje wyszkolony personel, który podczas wykonywania czynności sprzątających kieruje się wytycznymi sanepidu.

Wymagania sanitarno-higieniczne

Spis wymagań tego typu, kierowanych do tak zwanych zakładów żywienia zbiorowego, jest bardzo obszerny. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ to właśnie dzięki czystym powierzchniom oraz przyrządom kuchennym klienci restauracji bądź jadłodajni dostają na swoich talerzach odpowiednio przygotowane jedzenie, spełniające określone standardy. Aby usługi gastronomiczne nie zagrażały zdrowiu konsumentów, podstawą jest zachowanie procedur systemów: Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Dobrej Praktyki Higienicznej. Jednym z wymagań odnośnie placówek gastronomicznych jest niedopuszczalne łączenie się dróg takich jak droga naczyń czystych z drogą naczyń brudnych czy drogi konsumenta z drogą naczyń brudnych.

Przepisy i wymagania sanitarno-higieniczne są bardzo restrykcyjne. Żeby wykluczyć ryzyko zagrożenia zdrowia klientów restauracji, trzeba ich wszystkich przestrzegać. Kiedy posiadamy restaurację w Szczecinie, może nam w tym pomóc Firma Sprzątająca Thomas, która prócz zapewnienia porządku w środku lokalu może zadbać również o pielęgnację terenów zielonych przed budynkiem.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas