Artykuł sponsorowany Czym jest uzdatnianie wody pitnej?

Czym jest uzdatnianie wody pitnej?

Woda, z której codziennie korzystamy — przygotowując poranną kawę, gotując obiad czy kąpiąc się, musi spełniać określone standardy. W przyrodzie nie występuje w czystej postaci, tej znanej z podręcznika chemii. Zwykle wzbogacona jest o różnego rodzaju składniki mineralne, żelazo, mangan, bakterie, grzyby i glony. Sporo prawda? Dlatego by móc bezpiecznie spożywać wodę, to trzeba poprawić jej jakość.

Co zrobić, jeśli z kranu leci woda lekko żółta i ma metaliczny posmak?

Najprawdopodobniej masz do czynienia z nadmiarem żelaza. Występuje ono bardzo często w przydomowych studniach będącym źródłem wody dla gospodarstwa domowego. Uwalnia się także z rur wykonanych z żeliwa, które tworzą sieci i instalacje wodociągowe. Żelazo przenika przez grunt, w wyniku czego trafia do wód geologicznych. Jego nadmiar spożywany przez człowieka może powodować różnego rodzaju przykre dolegliwości, w tym zaburzenia ze strony żołądka, zmiany skórne, zapalenie spojówek, nieprawidłowości układu oddechowego, a nawet przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów. Od strony technicznej żelazo odkłada się w rurach, zmniejszając ich drożność (tzw. redukcja światła rury). Osad ten wpływa też na wysoki stopień twardości wody. W praktyce mydło nie pieni się, zużywasz więcej proszku, by dobrze doprać rzeczy, oraz twoja zmywarka potrzebuje zwiększenia dozowania soli w trakcie mycia naczyń. Dodatkowo nieestetyczne rdzawe zacieki na wannie, umywalce czy brodziku. W tych okolicznościach niezwłocznie należy skontaktować się z firmą zajmującą się badaniem stanu wody i jej uzdatnianiem. Zwłaszcza jeśli korzystasz z przydomowego ujęcia wody (studni). W Aqualine Karol Jasiński Przemysław Piotrowski s.c. świadczymy kompleksowe usługi z zakresu odżelaziania wody i jej zmiękczania. Stosujemy specjalny sprzęt, filtry oraz system odwróconej osmozy. Dbamy o badania stanu wody na każdym etapie poprawy jej jakości, tak aby stała się zupełnie nieszkodliwa dla organizmu człowieka – wyjaśnia pan Karol Jasiński.

Co wpływa na twardość wody?

Oprócz żelaza i manganu znacznie obniżają miękkość wody sole wapnia i magnezu. W województwie mazowieckim podobnie jak na terenie całej Polski woda odznacza się znaczną twardością. Najprzyjaźniejsze odczyty są w Przemyślu i Słupsku, gdzie woda jest średnio twarda. Dlatego by poprawić jej jakość w kranie, powinno się zadbać o zastosowanie odpowiednich filtrów. Samodzielny wybór bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia może zakończyć się niepowodzeniem. Skontaktuj się z firmą specjalizującą się doborem odpowiednich rozwiązań oczyszczających wodę i ich montażem, by móc korzystać z krystalicznie czystej i smacznej wody. Po zastosowaniu tych rozwiązań poczujesz zmianę jakości życia, kawa czy herbata staną się o niebo smaczniejsze, twój organizm będzie lepiej funkcjonował.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas