Zdrowotne właściwości alg
Uroda i odnowa biologicznaAlgi jak żaden inny produkt pasują do określenia zdrowa żywność. Zawierają o wiele więcej żelaza aniżeli wołowina. Mają więcej wapnia niż mleko. Zawartość jodu w algach jest kilkaset razy wyższa niż ma to miejsce w przypadku ryb morskich. Ponadto są bogatym źródłem kwasów omega-3, kwasu foliowego, żelaza, selenu, miedzi, cynku oraz manganu. Dostarczają do organizmu witaminę A, B, C oraz E. A jak wpływają na organizm człowieka?
Zbawienne korzyści dla skóry
Algi mają bardzo pozytywny wpływ na naszą skórę. Przede wszystkim pomagają w odbudowie płaszcza lipidowego naskórka oraz zatrzymują w nim wilgoć. Dodatkowo stymulują produkcję włókien kolagenowych, a także elastyny. Mają znaczący wpływ na przyspieszenie procesów regeneracji skóry. Regulują pracę gruczołów łojowych oraz wydatnie poprawiają kondycję włosów.
Pomoc w odchudzaniu
Wodorosty „wakame” zawierają w sobie pigment o nazwie fukoksantyna. Jego zadaniem jest zabarwienie glonów na kolor brązowy. Ale ma on jeszcze inne właściwości, a mianowicie wspomaga spalanie tłuszczu. Podobnie jest w przypadku alginianu, który pozyskiwany jest z wodorostów. Polisacharyd, który sprawia, że glony są sztywne i nie wysychają w czasie odpływu, ma także wpływ na zmniejszenie obsorpcji tłuszczu.
Regulacja pracy tarczycy
Algi ze względu na wysoką zawartość jodu pomagają w walce z niedoczynnością tarczycy, która jest wynikiem niedoboru tego pierwiastka. W tym przypadku należy jednak wcześniej zasięgnąć konsultacji lekarskiej. Przedawkowanie jodu może być bowiem szkodliwe. Dlatego istotne jest dobranie odpowiedniej proporcji.