Właściwości silikonu
Uroda i odnowa biologicznaSilikon jest jednym z powszechnie wykorzystywanych materiałów w różnego rodzaju branżach. Wyróżnia go wiele wartościowych atrybutów, dlatego trudno byłoby się bez niego obejść. Warto lepiej go poznać, aby mieć większe rozeznanie w temacie, w związku z tym zaprezentowane zostaną podstawowe właściwości silikonu.
Czym wyróżnia się silikon?
Silikon jest materiałem, który przede wszystkim wyróżnia się dużą odpornością na działanie czynników chemicznych – mówi nasz ekspert z firmy Larkis. To bardzo ważne w niejednej branży, gdzie używane są np. wszelakie substancje chemiczne, z którymi nie może on wchodzić w reakcje. Poza odpornością chemiczną dla silikonu charakterystyczna jest również odporność termiczna – można go bezpiecznie używać w szerokim zakresie temperatur, a dokładniej od minus 60, do nawet plus 250 stopni Celsjusza. Ponadto silikon jest odporny na promieniowanie UV, nie podlega procesowi starzenia się, jak większość tworzyw, a także nie ma żadnego określonego zapachu czy smaku. Trzeba jeszcze dodać, że ważnym atrybutem możliwość tłumienia drgań, zarówno niskiej, jak i wysokiej częstotliwości.
Zastosowanie silikonu
W dzisiejszych czasach silikon może mieć różnorakie zastosowanie, w zależności od tego, do jakich celów go potrzebujemy. Szczególnie ważną branżą jest oczywiście branża farmaceutyczna, gdzie wykorzystywany jest w celu produkcji wszelkiego typu wyrobów medycznych. Ich celem jest głównie pomoc w leczeniu pacjentów bądź usprawnienie ich dotychczasowego życia. Inną branżą jest cukiernictwo, z racji wysokiej odporności termicznej. Nie można też zapomnieć o przemyśle spożywczym, gdzie odporność termiczna ma tak samo duże znaczenie. Co najważniejsze, zastosowanie silikonu w nadmienionych branżach jest regulowane specjalnie wyznaczonymi przepisami. To ważne, ponieważ silikon będzie miał bezpośredni kontakt z ciałem człowieka czy z żywnością, dlatego nie może wydzielać żadnych związków, które byłyby szkodliwe dla zdrowia, a nawet życia. Każdy kraj ma właściwe dla siebie przepisy, z którymi warto się zapoznać, kiedy bliżej interesujemy się niniejszym tematem.