Gdzie zorganizować wesele?
TurystykaRestauracja czy sama sala?
Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Wynajmując samą salę, ma się większe pole do popisu. Wszystko można zaplanować według własnego pomysłu – ciasta, catering, dekoracje itd. trzeba jednak liczyć się z tym, że sama sala wymaga większego nakładu pracy i wynajęcia dodatkowej obsługi. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się na zorganizowanie wesela w restauracji. To oszczędność czasu i pewność, że właściciel restauracji zadba o każdy, nawet najmniejszy szczegół, który obiecał swoim klientom podczas podpisywania umowy.
Czy warto z motelem?
Dodatkowym udogodnieniem będzie znalezienie restauracji z motelem. Zwłaszcza wtedy, kiedy zapraszamy wielu przyjezdnych gości. Rozwiązanie to jest wygodne i nie trzeba organizować dodatkowego transportu do hotelu. Sprawdza się to również w przypadku rodziców z małymi dziećmi, którzy mogą położyć swoje pociechy spać i nadal brać udział w zabawie, pilnując dzieci na zmianę. Podczas wysyłania zaproszenia na ślub warto umieścić informację o możliwości zakwaterowania w motelu i prośbę o poinformowanie Pary Młodej nieco wcześniej. Należy dodać również informację, czy nocleg znajduje się w kosztach ponoszonych przez organizatorów wesela, czy też konieczne będzie wykupienie go na własną rękę. W dobrym tonie jest oczywiście zakwaterowanie swoich najbliższych, lecz nie każdy może sobie pozwolić na dodatkowy wydatek. Przykładem restauracji oferującej również nocleg jest Zajazd Luna w Wałczu.
Własny tort weselny
Niektóre restauracje oferują własne ciasta i torty weselne, inne od razu sugerują zakup w wybranej przez siebie cukierni. Trzeba pamiętać, że decydując się na wesele w restauracji, należy zachować paragon za tort kupiony z zewnątrz. Właściciel restauracji powinien otrzymać kopię, aby w razie jakichkolwiek problemów np. zatrucia salmonellą nie ponosić odpowiedzialności. Żeby uniknąć tego typu problemów, warto od razu spytać o możliwość kupienia ciast w restauracji (lub ich zaufanej cukierni) i zdecydować się na tę opcję. I choć amatorskie torty bardzo często kuszą niskimi cenami i wyjątkowym wyglądem, jest to najbardziej ryzykowna opcja. Osoby ogłaszające swoje ciasta na portalach internetowych zwykle nie wystawiają paragonów i nie ponoszą odpowiedzialności, jeśli tort będzie słabej jakości.