Artykuł sponsorowany Transport towarów- jakie są kategorie?

Transport towarów- jakie są kategorie?

Transport towarów to jedna z najprężniej rozwijających się gałęzi gospodarki. Producenci prześcigają się w dostarczaniu swoich towarów klientom żądnym nowych rozwiązań. Pojazdy, którymi transportuje się towary muszą być do nich dostosowane. Istnieje kilka kategorii produktów, które zasługują na szczególną uwagę. Jakie to kategorie?

Transport towarów delikatnych: uwaga na opakowania

To produkty, które zasługują na szczególną dbałość o opakowanie i załadunek. Delikatne przedmioty, jak szkło, ceramika, elementy optyczne, sprzęt RTV, czy komputerowy wymagają odpowiednich warunków transportu. Już na poziomie pakowania produktów producent ma obowiązek zadbać o to, aby zminimalizować ilość ewentualnych uszkodzeń.

Ważne jest nie tylko opakowanie, ale też jego zawartość. Towar nie może się podczas transportu przemieszczać w opakowaniu, konieczne jest więc zastosowanie różnego rodzaju “upychaczy” i wypełnień. Firmy produkujące opakowania prześcigają się w wymyślaniu nowych co raz to bardziej ekologicznych rozwiązań tego problemu. Odpowiednio zapakowany i unieruchomiony produkt nie będzie mógł się potłuc.

Ważne jest także oznakowanie opakowania - naklejka informująca o delikatnej zawartości będzie jasnym sygnałem dla pracowników firm przewozowych, że dany towar należy traktować szczególnie delikatnie. Transport na terenie kraju oraz międzynarodowy oferuje firma Marcin Stefański KMS Trans.

Transport żywności i produktów łatwo psujących się i jego przywileje

Szczególnie ważną kategorią transportowanych towarów są produkty spożywcze o krótkim terminie przydatności. To właśnie ta kategoria produktu ma zapewniony dojazd zawsze i wszędzie. Niezależnie od tego, czy jest weekend, czy środek tygodnia - transport ma za zadanie dotrzeć jak najszybciej i dowieźć świeżą żywność do konsumentów. Przewozi się je w różny sposób. Produkty płynne są transportowane cysternami, mięso i nabiał oraz mrożonki - chłodniami i mroźni. Produkty, które potrzebują stabilnej temperatury w przedziale 0-16 stopni Celsjusza transportowane są w tak zwanych izobarach, czyli samochodach mających dodatkową bardzo dobrą izolację termiczną. W takich warunkach można przewozić owoce, warzywa, produkty głęboko mrożone na krótkie dystanse, leki.

Najważniejsze jest to, aby zapewnić produktom stałą temperaturę. Samochody, które są przeznaczone do transportu żywności są uzbrojone w specjalną temperaturę monitorującą poziom temperatury w komorze ładunkowej.

Firma transportowa ma za zadanie zapewnić nie tylko bezpieczny dowóz towarów, ale także czystość i odpowiednie warunki sanitarne komór, które mają styczność z żywnością. Po każdym rozładunku należy samochód umyć oraz dokumentować na bieżąco, w jakich warunkach odbywa się dany transport.

Tak naprawdę transport żywności to walka z czasem - im szybciej zostaną nasze towary przetransportowane, tym lepsze będą miały walory smakowe i wartości odżywcze.

Transport towarów niebezpiecznych

Prawdziwym wyzwaniem dla kierowców i właścicieli firm transportowych jest transport wszelkiego rodzaju towarów niebezpiecznych. Jest on- ze względu na powagę całej sytuacji i możliwość spowodowania katastrofy - obwarowany szeregiem wymogów prawnych, których przestrzeganie jest najwyższym priorytetem każdej firmy transportowej. Sam transport może odbywać się na podstawie umowy ADR. Ważne jest nie tylko sam przewóz, ale także opakowanie, odpowiednie zabezpieczenie i oznakowanie pojazdu, a także jego klasyfikacja. Transport musi odbywać się w określonych warunkach termicznych, powinno być także zapewnione ściśle określone ciśnienie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas