Mrożenie warzyw i owoców. Jakie korzyści wynikają z przeprowadzenia tego procesu?
Transport i logistyka
Różnego rodzaju warzywa i owoce cenione są nie tylko za swoje wyjątkowe walory smakowe, ale przede wszystkim za ogromną ilość substancji odżywczych. Niestety większość z nich w wersji świeżej można nabyć jedynie przez krótki okres w roku. Czy oznacza to konieczność zrezygnowania z nich poza sezonem? Oczywiście, że nie. Sprzedawcy oferują swoim klientom bardzo bogatą ofertę asortymentową na produkty mrożone. Z jakimi informacjami na ich temat warto się zapoznać?
Jak wskazują badania przeprowadzone przez specjalistów z branży, przechowywane w nieodpowiednich warunkach termicznych warzywa i owoce w ciągu każdego dnia tracą około 15% zawartości witamin. Oznacza to, że w stosunkowo krótkim czasie stają się one kompletnie bezwartościowe. Mrożenie produktów pozwala również skutecznie zatrzymać procesy gnilne. Zamarzająca woda zawarta w produktach tworzy drobne kryształki i staje się nieosiągalna dla bakterii, które potrzebują jej w swoich procesach metabolicznych. Co jeszcze warto wiedzieć?
Najbardziej newralgiczną częścią całej tej logistycznej układanki jest natomiast sam transport. Zamrożone produkty spożywcze muszą być przewożone w odpowiednich warunkach, co zresztą regulują przepisy obowiązującego prawa. Dlatego też niezbędne staje się skorzystanie z oferty firm świadczących usługi transportu chłodniczego. Pracownicy Jar-Trans zadbają o kompleksowy wymiar obsługi, gwarantując przy tym terminowość, pełen profesjonalizm oraz rzetelność. Wszyscy klienci mogą również liczyć na indywidualne przygotowaną ofertę i atrakcyjne ceny.
Dlaczego mrozi się warzywa i owoce?
Oczywiście nikt nie ma wątpliwości co do tego, że spożywanie świeżych warzyw i owoców w stanie nieprzetworzonym, niesie ze sobą zdecydowanie największe korzyści zdrowotne. Tego typu artykuły dostarczają optymalną dawkę wartościowych substancji odżywczych oraz mikroelementów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Jak że dostęp do świeżych artykułów z przyczyn oczywistych nie zawsze jest to możliwy, producenci i dystrybutorzy poniekąd zmuszeni są do przeprowadzenia procesu zamrażania żywności. Dlaczego?
Mrożenie warzyw i owoców a kwestia transportu
Po zamrożeniu świeżej żywności metodami przemysłowymi, w żadnym wypadku nie można dopuścić do jej ponownego rozmrożenia. Choć wydaje się to zupełnie oczywiste, to trzeba jednak wiedzieć, iż jest to zdanie niezwykle trudne. Chodzi oczywiście o to, że od przywiezienia warzyw i owoców do zakładu przetwórczego do momentu, w którym produkty znajdą się na sklepowych półkach, trzeba wykonać przynajmniej kilkanaście różnych czynności związanych m.in. z myciem, przebieraniem, osuszaniem oraz pakowaniem.