Co należy wiedzieć o międzynarodowym transporcie żywności?
Transport i logistykaPojazdy chłodnicze
Przede wszystkim, transport żywności wymaga odpowiednich środków transportu, które mogą zapewnić jak najlepsze warunki przechowywania żywności. Wyróżniamy więc pojazdy grzewcze i chłodnicze. Te drugie dzielimy jeszcze na kila rodzajów, mianowicie do pojazdów chłodniczych zaliczamy lodownie, pojazdy chłodnicze i izotermiczne. Jeżeli chodzi o lodownie, posiadają izolowany dach i ściany oraz system chłodzenia przez skroplone gazy lub lód. Pojazdy chłodnicze również mają izolowany dach i ściany oraz agregat sprężarkowy, dzięki któremu można obniży temperaturę nawet do -20 stopni. Pojazdy izotermiczne z kolei mają tylko izolowane ściany, aby przewożone produkty utrzymywały swą temperaturę podczas przewozu. Wymienione pojazdy muszą być zatwierdzone przez Powiatowy Inspektoriat Sanitarny, a w przypadku przewożenia mięsa, nawet przez Główny Inspektoriat Weterynaryjny. Muszą one także posiadać system monitorujący, a zarazem zapisujący temperaturę, aby zapobiec rozmrożeniu i powtórnemu zamrożeniu. Warto więc skorzystać z usług transportowych profesjonalnej firmy przewozowej typu Nadim – Car.