Artykuł sponsorowany Stewia – roślina o słodkich ziołach jako alternatywa dla cukru

Stewia – roślina o słodkich ziołach jako alternatywa dla cukru

Zdrowy styl życia kojarzony jest współcześnie nie tylko ze sportem, rozumiany jest też jako dobre odżywianie. Współcześnie ludzie poszukują alternatyw dla produktów spożywczych, które nie do końca są korzystne dla ich zdrowia. Zamiast cukru używany jest nie tylko miód czy ksylitol, ale także stewia – roślina coraz bardziej popularna w gospodarstwach domowych.

Czym jest dokładnie stewia?

Stewia stosowana powszechnie w kuchni jest rośliną jednoroczną. To, co ją wyróżnia pośród innych, to wyjątkowo słodkie liście. Stosowana jest jako zdrowy zamiennik białego cukru – podpowiada ekspert z Przedsiębiorstwa Nasiennego TORAF z Maciejowa.

Stewia jest rośliną, która pochodzi z rośliny astrowatych. Jest to roślina naczyniowa, nasienna, z klasy okrytonasiennych. Jej pęd jest zazwyczaj wzniesiony i mniej lub bardziej rozgałęziony. Liście z kolei zwrócone są naprzeciw siebie, niekiedy są one ułożone po obu stronach łodygi (jeden liść ułożony na tej samej wysokości, co drugi, znajdujący się przeciwlegle do niego). Nasiona ziół wysiewane są między marcem a majem, zbiory z kolei odbywają się między wrześniem a październikiem (jeśli chodzi o rośliny doniczkowe uprawiane na domowych parapetach).

Zalety płynące z wykorzystywania tej rośliny

Istnieje szereg korzyści stosowania stewii jako alternatywnego słodzika do potraw i napojów. Roślina ta ma szczególnie słodkie liście, są one zdecydowanie słodsze od cukru. W związku z tym podczas słodzenia nie trzeba używać dużej ilości stewii, wystarczy naprawdę odrobina, by dana potrawa bądź napój był odpowiedni w smaku. Po stewię sięgają przede wszystkim ci, którzy dużą wagę przykładają do zdrowego stylu życia. W przeciwieństwie do powszechnej współcześnie „białej śmierci”, czyli zwykłego, białego cukru, stewia nie ma szkodliwego wpływu na organizm człowieka. Jest ona bezpieczna i między innymi z tego względu cieszy się tak dużą popularnością. Co równie istotne, a dla wielu osób nawet najważniejsze, stewia ma mało kalorii, w związku z tym jest dobrym słodzikiem dla diabetyków. Korzystają z niej między innymi ci, którzy chorują na cukrzycę, ale także te osoby, która dbają o dobrą formę fizyczną.

Wykorzystywana jako źródło stewiozydów stevia rabaudiana (czyli inaczej stewia) stanowi idealny składnik słodzący. Jest to roślina coraz chętniej stosowana w gospodarstwach domowych, dlatego nierzadko siana jest w przydomowych doniczkach bądź domowych ogródkach. Co istotne, stewia dobrze sprawdza się jako słodzik do różnego rodzaju wypieków i potraw gotowanych. Jest ona odporna na negatywne działanie wysokiej temperatury.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas