Jakie zastosowanie ma młóto browarniane?
Rolnictwo i leśnictwoWysłodziny browarniane składają się z nierozpuszczalnych składników zacieru piwnego, a więc przede wszystkim pozostałości ziarna jęczmienia – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Domino. Świeże wysłodziny zawierają ponad 70% wody, toteż są paszą bardzo nietrwałą. Aby zapobiec psuciu się i fermentacji młóta, poddaje się je suszeniu.
Młóto jako pasza
Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, a także tłuszcze oraz węglowodany w postaci niecukrzonej skrobi, suszone młóto stanowi niezwykle wartościowy składnik paszy. Wysłodziny można z powodzeniem stosować w żywieniu zwierząt przeżuwających (bydło), ale również monogastrycznych.
Młóto w żywieniu krów mlecznych
Młóto browarniane nie bez przyczyny wykorzystywane jest przede wszystkim w hodowli krów mlecznych. Zwarte w nim białko w niewielkiej części rozkładane jest bowiem w żwaczu, zaś rzeczywista strawność w jelicie cienkim oscyluje w granicach 80-85%.
Wysłodziny uznawane są za paszę wyjątkowo mlekopędną, a jednocześnie bardzo dobrze wpływającą na jakość mleka. Doskonały smak i zapach mleka produkowanego przez krowy żywione młótem wynikają z dużej zawartości tłuszczu oraz kazeiny w tej paszy.
Koncentracja młóta w paszy krów mlecznych
Najlepsze efekty skarmiania młóta wśród krów mlecznych obserwujemy na początku i w środkowym okresie laktacji. W tym czasie dobrze jest łączyć wysłodziny z kiszonką z kukurydzy, traw lub roślin motylkowych. Dawka wysłodzin powinna wtedy być ograniczona do ok. 8 kg dziennie – wyjaśnia ekspert z przedsiębiorstwa Domino.
Młóto w hodowli na ubój
W hodowli opasów przyjmuje się dawkowanie młóta w proporcji do 3 kg na 100 kg masy ciała zwierzęcia, a pasza powinna dodatkowo być wzbogacona śrutą zbożową. Wysoka zawartość włókna i stosunkowo niewielka koncentracja energii sprawia, że w hodowli trzody, udział młóta w paszy jest nieco ograniczony. Nisko prośne lochy powinny dostawać ok. 5 kg dziennie, zaś tucznik – do 3 kg dziennie. Bardzo ważną zaletą młóta w hodowli na ubój jest fakt, że z powodu smakowitości, zwiększa ono pobranie suchej paszy.