Jak uprawiać marchew pastewną?
Rolnictwo i leśnictwoW hodowli zwierząt jedną z najważniejszych kwestii jest zapewnienie im odpowiedniej ilości pożywienia. Często trudno jest o nie zadbać w okresie zimowym. Latem zwierzęta wyprowadza się na wypas, natomiast w zimie można dokarmiać je roślinami pastewnymi. Jedną z nich jest marchew, której uprawa ma konkretne wymagania. W jakich zatem warunkach marchew pastewna rośnie najlepiej? Kiedy należy uprawiać tę roślinę?
Charakterystyka rośliny
Marchew pastewna zastosowanie znajduje głównie w produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych. Jest to roślina bogata w szereg składników odżywczych, które sprzyjają zdrowiu i rozwojowi szczególnie młodych osobników. W składzie marchwi wyróżniają się:
- białko,
- skrobia,
- związki azotowe,
- karoten,
- cukry,
- witaminy A, B i C.
Marchew pastewna należy do gatunku roślin siewnych i pochodzi od dzikiej odmiany marchwi. Jej cechą charakterystyczną jest większa zawartość beta-karotenu niż w zwykłej marchwi. W zależności od odmiany marchew pastewna może mieć różną wielkość, kształt i kolor. Wyróżnia się zatem rośliny o korzeniu koloru pomarańczowego, białego, a nawet żółtego.
Najlepsze warunki do uprawiania marchwi pastewnej
Jeśli chodzi o uprawę marchwi pastewnej, roślina ta ma stosunkowo małe wymagania. Warunki klimatyczne występujące w Polsce są zatem dla niej wręcz idealne. Jedynym minusem mogą być niskie temperatury, które marchew źle znosi – informuje właściciel firmy Małopolska Hodowla Roślin.
Marchew pastewna w czasie występowania niskich temperatur powietrza traci wiele cennych wartości odżywczych lub obumiera. Niekorzystny jest dla niej także nadmiar lub niedobór wody w glebie. Niska wilgotność powoduje wyrastanie do nich i cienkich korzeni rośliny, zaś wysoka – grubych i krótkich. Biorąc pod uwagę warunki gruntowe, marchew pastewna wymaga gleb gliniasto-piaszczystych o pH na poziomie 5,5-6,5.
Roślinę najlepiej nawozić w okresie jesiennym małymi dawkami obornika. Przy nawożeniu wiosennym marchew szybciej gnije i jest dobrą pożywką dla szkodników. Glebę pod uprawę można przygotować też poprzez posadzenie przedplonu w postaci zboża lub roślin strączkowych.
Początkowo marchew rośnie dosyć wolno i często jest zagłuszana przez chwasty. Glebę pod jej uprawę należy, oprócz nawożenia, spulchnić. Roślinę najlepiej jest wysiewać wczesną wiosną w rzędach położonych w odległości 35-45 cm. Przed siewem, nasiona można namoczyć, co wpłynie na szybsze kiełkowanie rośliny. Właściwa ilość nasion to około 4-6 kg na 1 ha ziemi. Ważnym zabiegiem, tuż po wykiełkowaniu, jest pozbycie się chwastów. Pozwoli to na wzrost zdrowych i bogatych w składniki odżywcze marchwi.