Czym różnią się poszczególne rodzaje miodu
Rolnictwo i leśnictwoWydawałoby się, że niezależnie od czynników, w jakich miód powstał, powinien mieć takie same właściwości. Okazuje się, że miód pszczeli jest o wiele bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać. W zależności od warunków, w jakich powstawał dany rodzaj miodu, pojawiają się różnicy w jego konsystencji, składzie czy właściwościach, jakimi może się wyróżniać. Warto mieć to na uwadze, kiedy dodajemy miodu do herbaty czy w razie przeziębienia.
Co wpływa na właściwości miodu – skąd różne rodzaje miodu?
Parafrazując klasyka: miód, jaki jest, każdy widzi. Jednak wcale nie jest to takie proste, ponieważ rzeczywistość okazuje się nieco bardziej skomplikowana. Miody występują w niezliczonej liczbie rodzajów i każdy z nich może się różnić od innych wieloma aspektami. Wśród nich można wyróżnić takie sprawy, jak:
- kolor,
- przejrzystość,
- konsystencja,
- zapach,
- smak,
- właściwości lecznicze.
Głównym czynnikiem, od których zależy, jaki miód uzyska pszczelarz w swojej pasiece, jest surowiec, z jakiego miód jest produkowany. Najczęściej jest to nektar kwiatowy, który w zależności od tego z jakiej rośliny pochodzi, może skutkować różnymi właściwościami uzyskanego miodu. Istnieją także miody ze spadzi – inaczej mówiąc, „soku z drzew”. Jednak niezależnie od rodzaju miodu, jaki kupujemy, powinniśmy decydować się na kupno u lokalnych pszczelarzy (jakie można znaleźć np. w Dębowej Pasiece z Dębogórza), dzięki czemu będziemy mogli być pewni jego jakości i skuteczności.
Rodzaje miodu a jego właściwości – jak wybrać odpowiedni?
Jak już wyżej wspomniano, w zależności od rodzaju miodu, ten może się cechować różnymi właściwościami. Warto je poznać, żeby wiedzieć, czego się po nich spodziewać i który będzie odpowiedni na dane dolegliwości.
- Miód wielokwiatowy – najczęściej spotykany rodzaj miodu pomoże w stanach ogólnego osłabienia. Jeśli mamy problem z koncentracją, jesteśmy przemęczeni czy łapie nas katar, ten miód będzie idealnym wyborem.
- Miód gryczany – ze względu na skład bogaty w magnez, możemy być chętni skorzystać z niego w momentach wzmożonej senności. W przypadku, kiedy mimo wysypiania się nadal odczuwamy, że najchętniej byśmy podrzemali, zdecydujmy się na miód z gryki.
- Miód wrzosowy – genialnie działa na wszelkiego rodzaju stany zapalne jamy ustnej.
- Miód rzepakowy – także bardzo popularny miód jest w stanie odciążyć wątrobę, co może szczególnie się przydać przy problemach z układem trawiennym.
- Miód spadziowy (iglasty lub liściasty) to swoisty syrop na kaszel.
Jeśli przyswoimy powyższe informacje, będziemy w stanie robić za miodowego znachora. Dzięki temu będziemy w stanie pomóc i sobie, i osobom w swoim otoczeniu.