Materiał Partnera Czym charakteryzują się mineralne nawozy rolnicze?

Czym charakteryzują się mineralne nawozy rolnicze?

Silnie eksploatowana gleba z czasem dawałaby coraz mniejszy plon, gdyby nie dodatkowe nawożenie. Do grupy najczęściej stosowanych preparatów wzbogacających i regulujących skład gleby oraz wspierających wzrost roślin zaliczają się nawozy mineralne. Czego dostarczają one podłożu, jakie mają właściwości i jakie przynoszą efekty? Dowiedz się więcej o mineralnych nawozach rolniczych.

Najczęściej stosowane mineralne nawozy rolnicze

Początkowo nawozy mineralne były jednoskładnikowe. Od lat 80. XX wieku powstają nawozy mineralne zawierające dwa składniki lub więcej. Niegdyś stosowano je wyłącznie w uprawach przemysłowych, dziś może z nich korzystać przeciętny rolnik. Dodatkowo niektóre nowoczesne nawozy rolnicze zawierają biostymulatory, które pozwalają roślinom lepiej wykorzystać zasoby gleby. Jakie minerały są jej najczęściej dostarczane? Na to pytanie odpowiada ekspert z Agromarketu Wiewiecko:

Do głównych składników nawozów mineralnych zaliczają się: azot, potas i fosfor, a także bor, siarka, magnez i wapń. Preparat dobiera się do składu gleby oraz roślin, jakie mają być na niej uprawiane – każdy gatunek lubi nieco inne podłoże i czerpie z niego inne minerały.

Półprodukty do wytwarzania nawozów mineralnych mogą pochodzić z zasobów naturalnych albo być syntezowane w laboratoriach. Przemysł nawozowy jest bardzo dużą gałęzią przemysłu chemicznego. Rocznie wytwarza się przynajmniej kilkaset tysięcy ton produktu, co daje produkcji nawozów miejsce w branży tzw. Wielkiej Syntezy Chemicznej.

Właściwości mineralnych nawozów rolniczych

Każdy z rodzajów nawozu ma nieco inne zastosowanie. Oto najważniejsze właściwości poszczególnych szeroko stosowanych nawozów mineralnych:

  • Nawozy azotowe wydłużają okres wegetacji i zwiększają masę plonu. Stosuje się je w okresie intensywnego wzrostu rośliny. Jest szybko wymywany, dlatego należy stosować małe dozy w regularnych odstępach czasu.
  • Nawozy potasowe, tak jak azotowe, podaje się roślinie w okresie intensywnego wzrostu. Ich zadaniem jest zwiększenie udziału cukrów prostych w plonach, a także ich masy całkowitej. Podnoszą odporność roślin na trudne warunki atmosferyczne.
  • W odróżnieniu od nawozów azotowych nawozy fosforowe są kumulowane w podłożu. Dlatego w zupełności wystarcza stosowanie ich raz na 2–3 lata.
  • Nawozy magnezowe są łatwo przyswajalne przez rośliny. Podaje się je szczególnie w początkowych fazach wzrostu. Poprawiają odporność rośliny i wchłanianie innych substancji odżywczych.
  • Nawozy wapniowe pozwalają regulować odczyn gruntu. Gleby w Polsce są ubogie w wapń, który chroni rośliny przed samorozkładem. 

Podziel się