
Czy samodzielna ekstruzja soi jest opłacalna?
Rolnictwo i leśnictwoJeżeli chcesz poprawić jakość żywienia zwierząt hodowlanych, przeanalizuj możliwości, jakie daje przetwórstwo nasion roślin strączkowych, a w szczególności stosowanie ekstrudatów soi. Dowiedz się, jak zwiększyć wyniki produkcji hodowlanej, a jednocześnie zapewnić zwierzętom zdrową i pożywną paszę oraz czy samodzielna ekstruzja soi jest opłacalna?
Na czym polega ekstruzja nasion roślin strączkowych i zbóż?
Ekstruzja roślin jest procesem tłoczenia stosowanym w wielu dziedzinach, przede wszystkim w przemyśle spożywczym, papierniczym, farmaceutycznym, chemicznym, a także w hodowli zwierząt. W tej ostatniej branży ekstruzja wykorzystywana jest do mechaniczno-termicznej obróbki nasion roślin strączkowych i zbóż. Tłoczenie wykonuje się specjalistycznymi maszynami, zwanymi ekstruderami lub wytłaczarkami. Podczas ekstruzji masa roślinna poddawana jest dużemu ciśnieniu, wysokiej temperaturze i siłom ścinającym. Czynniki te zmieniają nie tylko strukturę ekstrudatów, ale także ich własności biochemiczne. Zwiększa się jakość i przydatność paszy oraz poprawia się jej użyteczność żywieniowa.
Samodzielna ekstruzja soi
Jak można dowidzieć się od specjalistów dystrybutora maszyn do obróbki soi AgroFeedingTech z Poznania, doskonałej jakości paszę można uzyskać poprzez samodzielną ekstruzję soi. Sam proces jest prosty i nie zabiera zbyt dużo czasu. Polega na przeciśnięciu nasion soi przez specjalną prasę, w której umieszczona jest matryca o niewielkich otworach. Ekstruder, czyli wytłaczarka do zboża i rośliny strączkowych ma prostą budowę. W pierwszym etapie soja z kosza zasypowego jest przesuwana, mieszana, zagęszczana, ścinana i sprężana. Następnie podlega upłynnianiu, uplastycznianiu i obgotowywaniu. W końcowym etapie masa tłoczona jest pod dużym ciśnieniem przekraczającym 20 MPa przez otwory matrycy, znajdujące się w końcowej części cylindra. W ten sposób uzyskuje się ujednoliconą strukturę paszy o wielu korzystnych walorach.
Sojowe pasze ekstrudowane
Ekstruzja pozwala na uszlachetnienie paszy poprzez podnoszenie wartości odżywczej surowców. Pasze ekstradowane mają wysoką wartość żywieniową i są łatwiej przyswajane niż inne pasze. Na dodatek podwyższona temperatura procesu eliminuje z pokarmu zwierzęcego niepożądane substancje, dezaktywuje czynniki antyżywieniowe oraz zwiększa strawność białka i skrobi. Ich przygotowanie w gospodarstwie nie wymaga specjalnych zabiegów, a jedynie wydajnego ekstrudera. Dobrym przykładem może być wytłaczarka E-200 o mocy 22 kW i wydajności podczas ekstruzji soi na poziomie 120 do 140 kg.