Artykuł sponsorowany Zastosowanie przedmiotów ze stali nierdzewnej w gastronomii

Zastosowanie przedmiotów ze stali nierdzewnej w gastronomii

Istnieje wiele branż, które potrzebują solidnie wykonanych i trwałych narzędzi do pracy. Jedną z nich jest gastronomia. Właściciele restauracji najczęściej sięgają po meble oraz akcesoria kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej. Ze względu na jej wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością idealnie sprawdza się jako materiał stosowany do produkcji tego typu artykułów.

Właściwości stali nierdzewnej

To szczególny rodzaj stali, która poprzez wprowadzenie odpowiednich stopów, na przykład chromu, uzyskuje zdolność samodzielnej regeneracji swojej powłoki. Dzięki takiemu parametrowi jest odporna na korozję spowodowaną czynnikami atmosferycznymi, kwasami lub roztworami alkalicznymi. To sprawia, że stal nierdzewną stosuje się w agresywnych środowiskach, a także warunkach bardzo wysokiej temperatury. Ponadto jej atrybutem jest także specyficzny lśniący połysk. Tak wiele zalet wpłynęło na to, że normy HACCP (system zapewniający bezpieczeństwo żywności podczas jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji) wymagają, aby w przemyśle spożywczym i gastronomicznym wszelkie przedmioty mające kontakt z żywnością były wykonane ze stali nierdzewnej. Stąd też do wytwarzania akcesoriów kuchennych wykorzystuje ją między innymi producent Cadmet, zajmujący się również dystrybucją artykułów ze stali nierdzewnej.

Nierdzewna kuchnia w restauracji

Korzystne cechy omawianego materiału sprawiły, że wszystkie lokale gastronomiczne sięgają po akcesoria oraz urządzenia stworzone z omawianego materiału, nie tylko z obowiązku, ale również ze względów ekonomicznych, jak i praktycznych. Restauracyjna kuchnia jest narażona na znacznie bardziej intensywną eksploatację niż pomieszczenie w przeciętnym domu. Dlatego tak istotna jest odporność mebli nie tylko na korozję, ale także uszkodzenia mechaniczne. Brak defektów zapewnia także bezpieczne przygotowywanie posiłków bez ryzyka zabrudzenia żywności podczas jej przetwarzania. Powierzchnia, która poddawana jest wielokrotnemu czyszczeniu specjalnymi środkami, musi być przede wszystkim trwała przez wiele lat. Ponadto wszelkie przedmioty gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej cechuje wysoka stabilność, co zwiększa komfort pracy. Dzięki mnogości rodzaju takiego wyposażenia można urządzić całe zaplecze restauracyjne w jednym standardzie, poczynając od blatów, szafek, półek, poprzez kuchenki, lodówki oraz zlewy na patelniach, blachach i tacach kończąc. Dodatkowy atut stanowi brak trudno dostępnych zakamarków i szczelin utrudniających utrzymanie czystości. Meble oraz przybory gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej mają przede wszystkim bardzo opływowy, a także ergonomiczny kształt.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas