Artykuł sponsorowany Tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym – jakie musza spełnić warunki?

Tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym – jakie musza spełnić warunki?

Tworzywa sztuczne kojarzone są najczęściej z przemysłem motoryzacyjnym oraz budownictwem. Tymczasem znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia, w tym również w branży spożywczej. O możliwościach i zakresie ich wykorzystania decydują jednak międzynarodowe przepisy regulujące standardy bezpieczeństwa dla zdrowia. Przeczytaj i dowiedz się, jakie warunki muszą spełnić tworzywa sztuczne.

Zastosowanie tworzyw sztucznych

Tworzywa sztuczne to liczna grupa różnego rodzaju materiałów o całym spektrum właściwości i parametrów technicznych. Oznacza to, że mogą z nich być tworzone rozmaite wyroby. Na gruncie przemysłu spożywczego wykorzystuje się wykonane z tworzyw sztucznych:

  • płyty na stoły, blaty rozbiorowe;
  • koła dociskowe do obłoniarek i skórowaczek;
  • noże i ostrza do skórowaczek;
  • kurtyny PCV na drzwi i bramy;
  • taśmy transportujące z zabierakami;
  • płyty silikonowe na uszczelki i zgarniacze;
  • węże gumowe i aparaty natryskowe;
  • płyty gumowe i antypoślizgowe;
  • osłony;

Specyfika przemysłu spożywczego wymaga użycia jedynie tworzyw spełniających określone normy, z którymi zgodność potwierdzona jest właściwymi atestami. Powinny one pochodzić od producentów takich jak Tech-Art stosujących międzynarodowe i krajowe regulacje dotyczące dopuszczania materiałów i wytworów do kontaktu z żywnością. Zastosowanie jedynie tworzyw spełniających wymagania to warunek bezpieczeństwa produktów przemysłu spożywczego, dlatego konieczność ta nie może być ignorowana.

Właściwości tworzyw sztucznych

Z całej grupy tworzyw sztucznych jedynie nieliczne mogą być stosowane w przemyśle spożywczym. Głównym kryterium jest oczywiście nietoksyczny charakter bezpieczeństwo żywności, która wejdzie w kontakt z tworzywem. Wyróżnić możemy tu standardowe tworzywa sztuczne, które są dopuszczane do kontaktu z żywnością, do których należą:

  • poliamid PA6;
  • poliacetal POM-C i modyfikacje;
  • polietylen PE1000, PE500, PE300 (z wyjątkiem polietylenu z regranulatu).

W powszechnym użyciu są też tworzywa wysokosprawne, wśród których najczęściej spotkać możemy teflon PTFE, PVDF  oraz PEEK. Tworzywa sztuczne wykorzystywane w branży spożywczej mogą być wykrywane przez detektory metali, co podnosi bezpieczeństwo ich zastosowania – wszelkie drobinki i opiłki, które przedostaną się do żywności, zostaną dzięki temu odkryte jeszcze na linii produkcyjnej.

 Zalety zastępowania wyrobami z tworzyw sztucznych części maszyn i systemów wykonanych z tradycyjnych materiałów obejmują przede wszystkim łatwość obróbki – tworzywa można łatwo uformować do wymaganych kształtów i rozmiarów. Ponadto są lekkie, odporne na korozję i szkodliwe działanie czynników atmosferycznych oraz niektórych substancji chemicznych.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas