Tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym – jakie musza spełnić warunki?
PrzemysłTworzywa sztuczne kojarzone są najczęściej z przemysłem motoryzacyjnym oraz budownictwem. Tymczasem znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach naszego życia, w tym również w branży spożywczej. O możliwościach i zakresie ich wykorzystania decydują jednak międzynarodowe przepisy regulujące standardy bezpieczeństwa dla zdrowia. Przeczytaj i dowiedz się, jakie warunki muszą spełnić tworzywa sztuczne.
Zastosowanie tworzyw sztucznych
Tworzywa sztuczne to liczna grupa różnego rodzaju materiałów o całym spektrum właściwości i parametrów technicznych. Oznacza to, że mogą z nich być tworzone rozmaite wyroby. Na gruncie przemysłu spożywczego wykorzystuje się wykonane z tworzyw sztucznych:
- płyty na stoły, blaty rozbiorowe;
- koła dociskowe do obłoniarek i skórowaczek;
- noże i ostrza do skórowaczek;
- kurtyny PCV na drzwi i bramy;
- taśmy transportujące z zabierakami;
- płyty silikonowe na uszczelki i zgarniacze;
- węże gumowe i aparaty natryskowe;
- płyty gumowe i antypoślizgowe;
- osłony;
Specyfika przemysłu spożywczego wymaga użycia jedynie tworzyw spełniających określone normy, z którymi zgodność potwierdzona jest właściwymi atestami. Powinny one pochodzić od producentów takich jak Tech-Art stosujących międzynarodowe i krajowe regulacje dotyczące dopuszczania materiałów i wytworów do kontaktu z żywnością. Zastosowanie jedynie tworzyw spełniających wymagania to warunek bezpieczeństwa produktów przemysłu spożywczego, dlatego konieczność ta nie może być ignorowana.
Właściwości tworzyw sztucznych
Z całej grupy tworzyw sztucznych jedynie nieliczne mogą być stosowane w przemyśle spożywczym. Głównym kryterium jest oczywiście nietoksyczny charakter bezpieczeństwo żywności, która wejdzie w kontakt z tworzywem. Wyróżnić możemy tu standardowe tworzywa sztuczne, które są dopuszczane do kontaktu z żywnością, do których należą:
- poliamid PA6;
- poliacetal POM-C i modyfikacje;
- polietylen PE1000, PE500, PE300 (z wyjątkiem polietylenu z regranulatu).
W powszechnym użyciu są też tworzywa wysokosprawne, wśród których najczęściej spotkać możemy teflon PTFE, PVDF oraz PEEK. Tworzywa sztuczne wykorzystywane w branży spożywczej mogą być wykrywane przez detektory metali, co podnosi bezpieczeństwo ich zastosowania – wszelkie drobinki i opiłki, które przedostaną się do żywności, zostaną dzięki temu odkryte jeszcze na linii produkcyjnej.
Zalety zastępowania wyrobami z tworzyw sztucznych części maszyn i systemów wykonanych z tradycyjnych materiałów obejmują przede wszystkim łatwość obróbki – tworzywa można łatwo uformować do wymaganych kształtów i rozmiarów. Ponadto są lekkie, odporne na korozję i szkodliwe działanie czynników atmosferycznych oraz niektórych substancji chemicznych.