Artykuł sponsorowany Sól smakowa metodą na nietypowe przyprawienie potraw

Sól smakowa metodą na nietypowe przyprawienie potraw

Sól to jedna z podstawowych i najchętniej wybieranych przypraw. Wraz z pieprzem stanowi najważniejszy element wielu dań, nadając im charakterystyczny posmak. Co ciekawe, renomowani producenci soli w wariancie niskosodowym proponują swoim klientom także przyprawę w postaci smakowej. Jakie dokładnie typy takiej soli znajdują się w rozbudowanej ofercie?

Sól z ziołami

Niezwykle interesującym produktem spożywczym nadającym wyrazisty, słony smak potrawom, jest sól smakowa z dodatkiem ziół. W jej składzie znaleźć można chociażby aromatyczny majeranek, który w połączeniu z tymiankiem i popularnym oregano tworzy niepowtarzalną kompozycję. Sól ziołowa to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w ofercie renomowanego producenta – firmy Manavita, która proponuje swoim klientom słoną przyprawę wzbogaconą również naturalną pietruszką, koprem czy lubczykiem.

Warto zwrócić uwagę także na obniżoną zawartość sodu, która w soli MAGDISOL występuje i jest jej niezaprzeczalnym atutem. Dobra sól smakowa sodowo-potasowa nie zawiera też konserwantów ani sztucznych dodatków smakowych – jej niepowtarzalny aromat osiągany jest za pomocą włączenia do składu wyłącznie naturalnych ziół. Tego typu sól można również otrzymać w wariancie prowansalskim. W tym wypadku zastosowane są zioła charakterystyczne dla francuskiej krainy historycznej, której kuchnia słynęła z aromatycznego oregano, ale też tymianku, bazylii, estragonu i cząbru. Jakie jeszcze sole smakowe oferują renomowani producenci?

Nietuzinkowe smaki soli

Choć sól kojarzona jest wyłącznie ze słonym, charakterystycznym posmakiem, to można wzbogacić go dodatkowymi walorami. Do soli smakowej zalicza się bowiem również wariant czosnkowy. Jej skład to jednak nie tylko popularny i aromatyczny czosnek, ale także dodatek cebuli oraz lubczyku, dzięki czemu cała kompozycja jest spójna i tworzy niepowtarzalny smak przyprawy. Czosnek jest również składnikiem innego typu soli smakowej – paprykowej.

Oparta na papryce zarówno słodkiej, jak i ostrej, sól sodowo-potasowa smakowa jest doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych i nie tylko. W połączeniu z pieprzem stanowi o lekko pikantnym smaku potraw, który jest pożądany w wielu daniach kuchni meksykańskiej czy chociażby węgierskiej. Należy zwrócić uwagę, że sole smakowe w ofercie renomowanego producenta to wyroby o obniżonej zawartości sodu. Dzięki temu gwarantują nie tylko nietypowy smak spowodowany włączeniem do składu rozmaitych dodatków, ale mają też pozytywny wpływ na zdrowie i ograniczają ryzyko występowania chorób związanych z nadmiernym spożyciem sodu właśnie poprzez użycie klasycznej soli kuchennej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas