Artykuł sponsorowany Sita do przesiewania mąki

Sita do przesiewania mąki

Pieczenie pysznego i aromatycznego chleba czy też tworzenie miękkich oraz puszystych ciast wymaga stosowania najwyższych jakościowo produktów spożywczych. Niestety takie produkty jak mąka, nawet w przypadku starannego przechowywania mogą ulec zbryleniu. To zaś wpływa na finalną jakość wypieków. Mąka w domach, restauracjach oraz w piekarniach powinny być zatem w pełni sypka i drobna. Uzyskuje się to dzięki specjalnym sitom.

Proces przesiewania mąki – dlaczego jest ważny?

Bez procesu przesiewania mąki nie można tworzyć wysokich jakościowo wypieków. Nie tylko przesiewanie usuwa zbrylenia, ale także pozwala nadać mące puszystości. Surowiec jest w odpowiedni sposób napowietrzony, a to pozwala by pieczone ciasto było pulchne, oraz niezwykle lekkie. Proces przesiewania ma zatem na celu oddzielenie każdego ziarna mąki od siebie. Do tego potrzebne są specjalne sita. Różnią się one od siebie swoim wyglądem, wymiarami oraz wykończeniem.

Wiele wariantów sit do mąki

Na rynku producenci i dystrybutorzy oferują bardzo szeroki wybór sit. Spotkać się można z wyrobami plastikowymi, a także tymi przygotowanymi z metalu nierdzewnego. Sita przy tym występują w wielu rozmiarach oraz kształtach. Najpopularniejsze są oczywiście produkty okrągłe, których średnice mogą mieć od kilkunastu do kilkudziesięciu centymetrów. Przy ich wyborze warto zwracać uwagę na obudowy siatek. Obecnie warto wybierać te drewniane, ponieważ nie ślizgają się w dłoniach i są bardzo lekkie.

Jeśli chodzi o warianty sit do mąki, ważne jest określanie wielkości oczek siatki. Najczęściej spotkać można wyroby z oczkami od 0,5 mm do 1 mm. Niekiedy producenci przyjmują jednak zlecenia indywidualne, tworząc dla klientów niestandardowe wersje sit do mąki. Na to można liczyć we współpracy z firmą SIT POL, której wyroby wędrują do modnych hoteli, restauracji, cukierni, piekarni, a także sklepów z wyposażeniem kuchennym.

Cechy wysokiego jakościowo sita do mąki

Najlepsze sita to te, których siatki są wykonane ze stylonu (delikatna tkanina m.in. poliestrowa), metali nierdzewnych oraz lekkich. Podobne cechy powinny posiadać okrągłe obudowy. Warto podążać za tradycjami i wybierać sita z elementami drewnianymi, które łatwo utrzymać w czystości. Producenci sit zwracają dzisiaj bardzo dużą uwagę na to, aby ich produkty były nie tylko funkcjonalne, atrakcyjne wizualne oraz żywotne, ale również bezpieczne w stosowaniu w kontakcie z żywnością.

Sita do mąki muszą być wykonane z surowców neutralnych, które nie zmienią smaku lub zapachu mąki. Spełniać muszą zatem normy Dobrej Praktyki Higienicznej oraz standardy HACCP. Obrzeża i siatki sit muszą być doskonale zespolone, co eliminuje ryzyko ich rozdzielenia i przecięcia skóry użytkownika. Obudowa musi być idealnie wygładzona – nie może posiadać ostrych elementów. To dlatego nigdy nie należy kupować sit kwadratowych. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas