Rodzaje urządzeń chłodniczych
PrzemysłZnaczna część produktów żywnościowych dostępnych w sklepach spożywczych wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Dotyczy to również artykułów używanych do przygotowywania posiłków w restauracjach. Dlatego też wśród najbardziej niezbędnych elementów wyposażenia sklepów i marketów oraz profesjonalnych lokali gastronomicznych wymienia się odpowiednio dobrane urządzenia chłodnicze. Koniecznie sprawdź, jakie są ich rodzaje!
Urządzenia chłodnicze – charakterystyka i mechanizm działania
Pod pojęciem urządzenia chłodniczego najczęściej rozumie się specjalny sprzęt, służący do obniżania, a następnie utrzymywania niskiej temperatury chłodzonego środowiska przy wykorzystaniu energii. Mechanizm działania modeli oferowanych przez takie firmy, jak MP CHŁODNICTWO Mirosław Piechocki, opiera się na założeniu usuwania ciepła z wnętrza danego urządzenia, które zostaje wydalone na zewnątrz. Ogromną rolę w tym zadaniu odgrywa sprężarka, zwana również agregatem. Sprzęt ten pobiera czynnik chłodzący, a następnie doprowadza go do wysokiego ciśnienia. W dalszej kolejności wspomniany czynnik trafia do skraplacza, skąd ciepło zostaje wyeksmitowane na zewnątrz. Czynnik gazowy o niskiej temperaturze zmienia stan skupienia na ciecz. Później zostaje on przetransportowany do zaworu rozprężającego. W parowniku chłodziwo po raz kolejny staje się gazem. Po przeniesieniu go do sprężarki cykl chłodzenia powietrza powtarza się po raz kolejny.
Urządzenia chłodnicze – klasyfikacja
Urządzenia chłodnicze można podzielić na różne rodzaje. Wśród nich można wymienić m.in.:
- szafy chłodnicze – duże lodówki przemysłowe, służące do przechowywania i ekspozycji rozmaitych produktów żywnościowych podzielonych na określone kategorie;
- zamrażarki – przeznaczone do przechowywania zamrożonych artykułów spożywczych w dużej ilości w miejscach, które są niedostępne dla klientów;
- stoły chłodnicze i mroźnicze – urządzenia chłodnicze wyposażone w kilka szafek i szuflad; zwykle mają one także blaty robocze, które stanowią dodatkową przestrzeń do pracy;
- schładzarki szokowe – pozwalają one na bardzo szybkie schłodzenie artykułów żywnościowych; ich stosowanie zapobiega rozwijaniu się w żywności szkodliwych baterii;
- witryny chłodnicze – urządzenia wykorzystywane do ekspozycji towarów żywnościowych w sklepach oraz lokalach gastronomicznych;
- łuskarki do produkcji lodu.
Chłodziarki można także podzielić ze względu na mechanizm działania na modele sprężarkowe, magnetyczne, adsorpcyjne, absorpcyjne, termoelektryczne oraz termoakustyczne.