Artykuł sponsorowany Rodzaje urządzeń chłodniczych

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Znaczna część produktów żywnościowych dostępnych w sklepach spożywczych wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Dotyczy to również artykułów używanych do przygotowywania posiłków w restauracjach. Dlatego też wśród najbardziej niezbędnych elementów wyposażenia sklepów i marketów oraz profesjonalnych lokali gastronomicznych wymienia się odpowiednio dobrane urządzenia chłodnicze. Koniecznie sprawdź, jakie są ich rodzaje!

Urządzenia chłodnicze – charakterystyka i mechanizm działania

Pod pojęciem urządzenia chłodniczego najczęściej rozumie się specjalny sprzęt, służący do obniżania, a następnie utrzymywania niskiej temperatury chłodzonego środowiska przy wykorzystaniu energii. Mechanizm działania modeli oferowanych przez takie firmy, jak MP CHŁODNICTWO Mirosław Piechocki, opiera się na założeniu usuwania ciepła z wnętrza danego urządzenia, które zostaje wydalone na zewnątrz. Ogromną rolę w tym zadaniu odgrywa sprężarka, zwana również agregatem. Sprzęt ten pobiera czynnik chłodzący, a następnie doprowadza go do wysokiego ciśnienia. W dalszej kolejności wspomniany czynnik trafia do skraplacza, skąd ciepło zostaje wyeksmitowane na zewnątrz. Czynnik gazowy o niskiej temperaturze zmienia stan skupienia na ciecz. Później zostaje on przetransportowany do zaworu rozprężającego. W parowniku chłodziwo po raz kolejny staje się gazem. Po przeniesieniu go do sprężarki cykl chłodzenia powietrza powtarza się po raz kolejny.

Urządzenia chłodnicze – klasyfikacja

Urządzenia chłodnicze można podzielić na różne rodzaje. Wśród nich można wymienić m.in.:

  • szafy chłodnicze – duże lodówki przemysłowe, służące do przechowywania i ekspozycji rozmaitych produktów żywnościowych podzielonych na określone kategorie;
  • zamrażarki – przeznaczone do przechowywania zamrożonych artykułów spożywczych w dużej ilości w miejscach, które są niedostępne dla klientów;
  • stoły chłodnicze i mroźnicze – urządzenia chłodnicze wyposażone w kilka szafek i szuflad; zwykle mają one także blaty robocze, które stanowią dodatkową przestrzeń do pracy;
  • schładzarki szokowe – pozwalają one na bardzo szybkie schłodzenie artykułów żywnościowych; ich stosowanie zapobiega rozwijaniu się w żywności szkodliwych baterii;
  • witryny chłodnicze – urządzenia wykorzystywane do ekspozycji towarów żywnościowych w sklepach oraz lokalach gastronomicznych;
  • łuskarki do produkcji lodu.

Chłodziarki można także podzielić ze względu na mechanizm działania na modele sprężarkowe, magnetyczne, adsorpcyjne, absorpcyjne, termoelektryczne oraz termoakustyczne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas