Rekombinowane białka – zastosowanie w biotechnologii
PrzemysłRekombinowane białka, w tym przeciwciała, są niezbędnymi narzędziami do opracowywania nowych leków i znajdują szerokie zastosowanie w biotechnologii biomedycznej. Pierwszym rekombinowanym białkiem zastosowanym w leczeniu była rekombinowana ludzka insulina. Od tej chwili przemysł biotechnologiczny stale się rozrasta i obecnie istnieje ponad 130 rodzajów rekombinowanych białek dopuszczonych do użytku medycznego. Na całym świecie produkowanych jest ich ponad 170.
Rekombinowane białka – początki
Białka rekombinowane to białka pozyskiwane z rekombinowanych genów. Ich użycie pozwala na efektywną produkcję peptydów, które w normalnych warunkach występują w zbyt małej ilości, np. insuliny. Pomysłodawcą uzyskiwania białek z cząsteczek DNA był Peter Lobban, który jako pierwszy wyprodukował i zreplikował zrekombinowany DNA.
Rekombinowany DNA, tworzony przez fuzję sekwencji, może zostać zmieniony i ponownie wprowadzany do komórki gospodarza. W dalszym etapie dochodzi do jego zreplikowania bez ekspresji lub transkrypcji i translacji, prowadząc do utworzenia rekombinowanego białka. W wielu przypadkach do wywołania ekspresji rekombinowanego DNA mogą być wymagane dodatkowe sekwencje (takie jak promotor lub sygnały inicjacji translacji).
Białka rekombinowane w naukach biomedycznych
Rekombinowane białka są użytecznymi narzędziami do zrozumienia interakcji białko-białko. Interakcje białek są zasadniczo charakteryzowane jako stabilne lub przejściowe i odgrywają ważną rolę w procesach komórkowych. Ostatnio popularne stały się mikromacierze RP do badania interakcji białko-białko. W tym podejściu naukowcy wysiewają na szkiełku liczne unieruchomione białka, które następnie traktują różnymi cząsteczkami, aby zbadać, w jaki sposób oba czynniki oddziałują ze sobą. Korzystając z tego systemu, naukowcy zbadali interakcje białek z innymi białkami lub peptydami, enzymami, małymi cząsteczkami, lipidami i kwasami nukleinowymi. Pozwala to na znacznie wyższą przepustowość, jeśli chodzi o badanie interakcji białko-białko.