Artykuł sponsorowany Organizacja wymiany powietrza w pomieszczeniach usługowych

Organizacja wymiany powietrza w pomieszczeniach usługowych

Zadowolenie klienta to nadrzędny cel dla każdego przedsiębiorcy. Aby go osiągnąć, należy dbać o kilka ważnych aspektów takiej działalności. Od szerokości asortymentu przez wykwalifikowaną obsługę po wystrój i atrakcyjność lokalu.

Klient nasz pan 

Klienci powinni dobrze czuć się w pomieszczeniu, w którym wykonywana jest usługa. Wiąże się to z odpowiednią lokalizacją, wystrojem, a także temperaturą wnętrza. Ten ostatni aspekt jest często niezauważalny przez właścicieli placówek, ale ma duży wpływ na samopoczucie przebywających w lokalu gości

Systemy wentylacji stosowane w zakładach gastronomicznych 

Najpopularniejszym rodzajem usług jest gastronomia. W barach oraz restauracjach wentylacja powietrza odgrywa istotną rolę. Wpływa ona bezpośrednio na nastrój klientów oraz jakość produktów przechowywanych w osobnych pomieszczeniach. Może ona odbywać się w sposób naturalny oraz mechaniczny. Ten pierwszy opiera się na różnicy temperatur między powietrzem w pomieszczeniu a powietrzem na zewnątrz lokalu. Taka wentylacja sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, natomiast latem jej skuteczność znacząco maleje. Warto zatem zastosować wentylację mechaniczną nawiewno-wyciągową, którą projektuje się jako systemy wentylacji ogólnej oraz miejscowej. Należy tak usytuować nawiew i wywiew powietrza, aby ruch powietrza odbywał się swobodnie w całym pomieszczeniu. Kierunek przepływu powietrza odbywa się od strony czystej do strony brudnej lokalu, dlatego układ ciśnień powinien być tak dobrany, aby zlikwidować możliwość odwrotnego kierunku ruchu powietrza, szczególnie z zaplecza kuchennego. Równie ważne, co wentylacja ogólna, jest zainstalowanie miejscowych wyciągów, tzw. okapów, które usuwają zanieczyszczenia skoncentrowane blisko ich źródła. Są one niezbędne w celu prawidłowej pracy kuchni lub zmywalni. Krotność wymian powietrza na kuchni sięga rzędu 10-30 [h-1] , w restauracji na Sali  ok 8[h-1]  w zależności od organizacji powietrza 

Wentylacja w prywatnych gabinetach oraz salach fitness 

W mniejszym pomieszczeniu, jakim jest gabinet stomatologiczny, wymagana jest wentylacja grawitacyjno-kanałowa, która zapewnia co najmniej 2-4-krotną wymianę powietrza na godzinę. Istnieje również ryzyko, że w gabinecie będą wydzielać się gazy, opary i pyły, które mogą mieć wpływ na zdrowie. W takim przypadku należy także zainstalować wentylację mechaniczną, która rozrzedza wszystkie te zanieczyszczenia. Dla komfortu pacjentów oraz samych lekarzy warto także schłodzić powietrze podawane do pomieszczeń – z tego co wiem to duże zyski ciepła potrafi wytwarzać sprzęt do sterylizacji – ale to należałoby potwierdzić

Innym rodzajem pomieszczeń są sale treningowe, które wpisują się w krajobraz siłowni oraz klubów fitness. Przepływ ludzi w takich lokalizacjach jest duży i stosuje się w nich organizację wymiany powietrza typu góra-góra (wentylacja mieszająca), która pozwala na elastyczne kształtowanie wystroju i wyposażenia oraz przyszłe zmiany w ustawieniu przyrządów do ćwiczeń. Elementy nawiewne powinny zapewniać odpowiedni zasięg strumienia, aby powietrze docierało do przebywających na sali ludzi, a prędkość jego przepływu nie powodowała dyskomfortu cieplnego. Z racji znacznych zysków ciepła i wilgoci, które są wydzielane wśród ćwiczących, oprócz wentylacji mieszanej warto zainstalować również wentylację wyporową (typu dół-góra), która nawiewa powietrze o temperaturze zbliżonej do temperatury strefy przebywania. Druga strefa – zanieczyszczenia – powstaje w górnej części pomieszczenia i stamtąd następuje usuwanie zanieczyszczeń oraz ciepłego powietrza – wyjaśnia doradca klienta w firmie Klima Venta, która specjalizuje się w instalacji i montażu urządzeń i systemów klimatyzacyjnych oraz wentylacyjnych. wentylacja siłowni powinna mieć wydajność 100m3/h na osobę, a co do klubu fitness 50m3/h na osobę

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas