Materiał Partnera Jaki rodzaj opału wybrać?

Jaki rodzaj opału wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów węgla, które różnią się między sobą kalorycznością i granulacją. Odpowiednia sprawność i wydajność pieca na węgiel zależy w dużym stopniu także od tego, jaki opał wykorzystuje się do spalania w nim. Sprawdź, jaki rodzaj opału wybrać i jak poznać dobrej jakości węgiel kamienny.

Podział węgla

Węgiel dzieli się ze względu na typy, klasy oraz gatunki i granulację. Jak mówi nam ekspert z firmy Kobylański Usługi transportowe poznanie tego podziału pomaga lepiej dobrać opał do naszych potrzeb.

  • Typ węgla - określa zdolność spiekania, ciepło spalania oraz zawartość części lotnych węgla. W domach jednorodzinnych stosuje się węgiel o typie 31, 32 lub 33. Typ 31 to węgiel płomienny, 32 to węgiel gazowo-płomienny natomiast typ 33 to węgiel gazowy, który stosowany może być tylko w niektórych rodzajach nowych kotłów.
  • Klasa - jest to miara wartości opałowej (kaloryczności) i zawartości popiołu danego rodzaju węgla. Klasa wyrażona jest dwoma cyframi łamanymi przez siebie. Pierwsza cyfra oznacza kaloryczność opałową węgla wyrażoną w MJ/kg - im jest ona wyższa, tym bardziej kaloryczny jest węgiel. Węgiel o niskiej wartości opałowej ma wartość kaloryczną 25-26 MJ/kg, średnia kaloryczność to 27-28 MJ/kg, a wysoka 29-30 MJ/kg. Druga wartość oznacza procent zawartości popiołu - nie powinien on być większy niż 7%.
  • Granulacja - określana także jako sortyment. Granulacja określa to, jakiej wielkości są ziarna węgla. W granulacji wyróżnia się kategorie:
  • grube - ziarna o wielkości powyżej 60 mm do nawet ponad 200 mm, np. węgiel orzech, kostka, kęs;
  • średnie  - o granulacji od 8 do 31,5 mm, np. ekogroszek, groszek;
  • drobne - ziarna o wielkości do 6 mm, np. miał. 

Kiedy kupujemy opał sprzedawca powinien nam udostępnić informację o parametrach danego węgla.

Jaki węgiel wybrać?

Ważne jest, aby rodzaj opału był dostosowany do tego, jakie wymagania stawia producent pieca. Warto przeczytać instrukcję i sprawdzić, jaki opał jest zalecany. W niektórych rodzajach pieców pali się bowiem tylko jednym rodzajem węgla. Na przykład w piecach z podajnikami stosuje się głównie ekogroszek, który ma odpowiedni rozmiar i nie blokuje się w podajniku. Miał spala się w specjalnych piecach dostosowanych do palenia tak drobnym materiałem. Zawsze należy wybierać produkt najwyższej klasy i o dobrej kaloryczności, dzięki czemu węgiel będzie spalał się efektywnie.

Opracowanie:

Kobylański Usługi transportowe

Brzeg , Wrocławska 14

Podziel się