Artykuł sponsorowany Jak działa prasa do mięsa i dlaczego warto w nią zainwestować?

Jak działa prasa do mięsa i dlaczego warto w nią zainwestować?

Przygotowanie czterech kotletów schabowych dla rodziny nie stanowi większego wyzwania, jednak osoby pracujące w gastronomii każdego dnia muszą przygotowywać ich dziesiątki. Co więcej, każdy kotlet ma być tak samo smaczny, równie dokładnie rozbity i podany w jak najkrótszym czasie. Aby sprostać temu wyzwaniu, w nowoczesnej gastronomii stosuje się prasy do mięsa. Jak działa prasa do mięsa i dlaczego warto ją kupić?

Jak działa prasa do mięsa?

Prasa do mięsa, nazywana też kotleciarką to maszyna, która służy do szybkiego i higienicznego rozbijania każdego rodzaju mięsa. Jak działa takie urządzenie? Wystarczy położyć kawałek mięsa na tacy i wsunąć  pod prasę. Po chwili wyciąga się idealnie rozbity kotlet gotowy do dalszej obróbki.

Profesjonalne prasy do mięsa dają kucharzowi możliwość doboru grubości rozbicia. Na przykład kotleciarki firmy Beck Clip Systems mają płynną regulację o rozpiętości od 0,5 mm do 30 mm. Dzięki temu można z ich pomocą przygotować mięso do bardzo różnych potraw. Nie tylko na kotlety, ale też na przykład na rolady.

Dlaczego zainwestować w prasę do mięsa?

Prasa do mięsa ma wiele zalet, które z czynią z niej opłacalną inwestycję. Do najważniejszych zaliczają się:

  • oszczędność czasu – w gastronomii tempo przygotowania posiłków ma ogromne znaczenie, a prasa do mięsa bardzo pomaga szybko przygotowywać dania mięsne,

  • wysoka jakość mięsa – kawałki mięsa poddane prasowaniu zachowują swoją jakość, ich struktura nie jest tak uszkadzana, jak podczas tradycyjnej obróbki ręcznej i mięso jest bardziej soczyste,

  • cicha praca – nie da się używać tłuczka w cichy sposób, a hałas, jaki wywołuje, jest nieprzyjemny. Tymczasem prasa do mięsa pracuje błyskawicznie i bardzo cicho, z korzyścią dla uszu klientów i samych kucharzy,

  • wydajność i precyzja – dzięki kotleciarce można bez większego wysiłku przygotować dokładnie tyle porcji mięsa, ile jest potrzebne, a każda z nich zostaje rozbita na precyzyjnie określoną grubość.

Inwestycja w prasę do mięsa jest więc w pełni uzasadniona. Warto jednak pamiętać, że jakość maszyn dostępnych na rynku jest różna, dlatego lepiej wybierać urządzenia sprawdzonych producentów.

Kotleciarka nie tylko do mięsa

Prasy do mięsa nie muszą służyć jedynie do rozbijania jego kawałków na plastry określonej grubości. Na rynku dostępne są urządzenia, które znajdują zastosowanie także do prasowania spodów do pizzy, formowania idealnie równych hamburgerów i przygotowywania wielu innych dań. Szerokość zastosowań takich maszyn czyni z nich praktyczne rozwiązanie w wielu firmach związanych z branżą gastronomiczną.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas