Artykuł sponsorowany Kompleksowe wyposażenie chłodni – co jest potrzebne

Kompleksowe wyposażenie chłodni – co jest potrzebne

Wraz z rozwojem przemysłu pojawiła się potrzeba odpowiedniego przechowywania towarów, zwłaszcza, jeśli mówimy o produktach spożywczych. Czasami lodówka to niestety za mało. I tak, np. w sklepach i w firmach świadczących usługi gastronomiczne niezwykle przydatne okazują się chłodnie, czyli pomieszczenia, w których utrzymana jest stała niska temperatura.

Jaki rodzaj chłodni?

Wyposażenie chłodni w dużej mierze zależy od tego, jaką konstrukcję wybierzemy, a to z kolei najczęściej dyktowane jest zapotrzebowaniem i powierzchnią, którą możemy pod chłodnię przeznaczyć. Możemy wybrać komory chłodnicze panelowe lub komory chłodnicze przemysłowe. Niezależnie od tego, który rodzaj odpowiada naszym potrzebom, montaż chłodni powinniśmy zlecić specjalistom, np. firma Termopol Ice, którzy odpowiednio zainstalują wszystkie elementy.

Komory chłodnicze panelowe

Są to niewielkie chłodnie wykorzystywane najchętniej w sklepach i restauracjach. Ich montaż jest dość łatwy, głównie dlatego, że stanowiące obudowę płyty warstwowe łączone są za pomocą złącz hakowych. Utrzymanie temperatury w przedziale od -25 stopni do +15 stopni Celsjusza możliwe jest dzięki monoblokom, które pełnią w takiej chłodni rolę urządzenia chłodniczego.

Duże chłodnie

Gdy w grę wchodzi przechowywanie dużej ilości towaru, np. owoców i warzyw, polecana jest komora chłodnicza przemysłowa, której objętość zaczyna się od kilkuset metrów sześciennych. Taka chłodnia posiada izolację cieplną w postaci płyty warstwowej z rdzeniem styropianowym lub poliuretanowym. W zależności od tego, jakie jest przeznaczenie komory, jakie wymiary ostatecznie przyjmuje oraz jaki sposób chłodzenia jest zalecany dla przechowywanych w tej chłodni towarów, specjaliści dobierają indywidualnie urządzenie chłodnicze (agregat i chłodnica). 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas