Jak kształtować dobre nawyki żywieniowe u małego dziecka?
Nauka i edukacjaOdpowiednia dieta
Właściwie zbilansowana dieta to nie tylko dobre samopoczucie dziecka, ale także jego prawidłowy rozwój. Musi być przede wszystkim dostosowana do wieku dziecka oraz bogata w cenne składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Wśród niemowląt i przedszkolaków bardzo często pojawia się wiele niejadków. Kluczowe jest zatem dobranie posiłków nie tylko pod kątem składu, ale także smaku i tego, aby były dla dziecka atrakcyjne wizualnie. Żywnością szczególnie polecaną dla dzieci są gotowane owoce i warzywa, a także odpowiedni dodatek mięs – przede wszystkim delikatnych (np. drób lub ryba) bez dużej ilości tłuszczu. W żłobkach i przedszkolach nie powinny pojawiać się natomiast słodycze i produkty wysoko przetworzone, które zawierają wiele dodatków chemicznych.
Kolejnym ważnym wyznacznikiem jest ustalenie prawidłowych nawyków i pór posiłku. Dzieci nie powinny być zmuszane do jedzenia, jak miało to miejsce za czasu naszych rodziców lub dziadków. Ważne jest, aby godziny posiłków były w takich odstępach, by maluch chętnie zjadł swoją porcję i nie był głodny – pozwala to wyeliminować podjadanie niezdrowych przekąsek.
Czego uczą dobre żłobki?
Dobry żłobek, jak na przykład mieszcząca się w Olsztynie niepubliczna placówka Krasnal, to miejsce, w którym dziecko uczy się nie tylko właściwych nawyków żywieniowych, ale także samodzielności. Pobyt w żłobku pod kątem żywieniowym obejmuje:
- stałe pory posiłków;
- zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę;
- dostosowanie naczyń i sztućców bezpiecznych i wygodnych dla dzieci;
- stały dostęp do picia;
- brak słodyczy i żywności wysoko przetworzonej;
- naukę samodzielności – jedzenia rączkami, a potem przy pomocy sztućców.
Dziecko spędza w żłobku lub przedszkolu sporą część dnia, dlatego ważne jest, aby uczyło się w nim podstawowych rzeczy. Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na rozwijający się organizm, dlatego jego zasady powinny być przestrzegane nie tylko w domu, ale także poza nim. Żłobki uczą również przestrzegania zasad higieny (mycia rąk przed posiłkiem, szczotkowania zębów po jedzeniu), a także ogólnej kultury, czyli jedzenia w ciszy i pozytywnej atmosferze.