Artykuł sponsorowany Dieta bezglutenowa - sposób na zdrowe życie

Dieta bezglutenowa - sposób na zdrowe życie

Coraz więcej osób decyduje się dziś stosowanie diety bezglutenowej. Dotyczy to nie tylko osób cierpiących na celiakię czy alergię na gluten, ale też tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu i lepszym samopoczuciu. Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej przed zmianą sposobu żywienia?

Czym jest tajemniczy gluten?

Gluten jest roślinnym białkiem obecnym w zbożach takich jak pszenica, pszenżyto, jęczmień oraz żyto. Niestety, około 0,7-1% populacji cierpi na nietolerancję glutenu, czyli celiakię. Osoby z tą przypadłością dotykają problemy z układem pokarmowym, jeśli spożywają pokarmy zawierające gluten. Uszkadza on również błonę śluzową jelita, przez co organizm trudniej przyswaja substancje odżywcze. Gluten może również powodować przykre dolegliwości u ludzi zdrowych, którzy źle go tolerują – powodując bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a nawet depresję. Niektórzy decydują się również na stosowanie diety bezglutenowej, aby pozbyć się niechcianych kilogramów i lepiej się poczuć.

Podstawy diety bezglutenowej

Niełatwo wyeliminować gluten całkowicie z diety. Wymaga to dużej dyscypliny oraz dobrej orientacji w składzie produktów. Dobrą alternatywą, zwłaszcza na początku stosowania takiej diety, mogą być gotowe dania bezglutenowe np. z firmy Dieta Eco. Warto pamiętać, że gluten znajduje się nie tylko w samych zbożach, ale też w produktach z nich wytworzonych. Są to m.in. mąki, kasze, płatki i otręby, pieczywo, makarony, ciasta i ciasteczka, bułka tarta, piwo, kawa zbożowa, kiełki pszenne. Ale ze względu na swoje właściwości gluten występuje również w innych produktach, pozornie niezwiązanych ze zbożem np. w przetworach mięsnych, konserwach rybnych, zupach instant, serach i jogurtach, ketchupie i innych gotowych sosach, lodach, słodyczach, mięsie mielonym, a nawet w kolorowych alkoholach.

Co wykreślić z jadłospisu?

W menu bezglutenowym przygotowanym przez specjalistów z firmy Dieta Eco nie ma więc tradycyjnych, bogatych w gluten potraw z mąki: pizzy, pierogów, uszek, klusek, kopytek, naleśników czy pyz. Zakazane są również wszelkie tradycyjne słodkie wypieki oraz sałatki i zupy z dodatkiem makaronu i kasz glutenowych. Również nie ma tu miejsca na mielone kotlety, pasztety, kotlety i ryby w panierce oraz owsiankę. Bezpiecznie spożywać można ryż, kukurydzę, grykę, kaszę jaglaną, amarantus, sorgo i tapiokę oraz oczywiście świeże warzywa i owoce, a także ziemniaki, soczewicę, soję, fasolę. W diecie bezglutenowej obecne są również owoce suszone, orzechy i nasiona, jaja, nieprzetworzone mięso i ryby, nabiał, tłuszcze roślinne, miód.   

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas