Dieta bezglutenowa - sposób na zdrowe życie
Zdrowie i opiekaCoraz więcej osób decyduje się dziś stosowanie diety bezglutenowej. Dotyczy to nie tylko osób cierpiących na celiakię czy alergię na gluten, ale też tych, którym zależy na zdrowym odżywianiu i lepszym samopoczuciu. Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej przed zmianą sposobu żywienia?
Czym jest tajemniczy gluten?
Gluten jest roślinnym białkiem obecnym w zbożach takich jak pszenica, pszenżyto, jęczmień oraz żyto. Niestety, około 0,7-1% populacji cierpi na nietolerancję glutenu, czyli celiakię. Osoby z tą przypadłością dotykają problemy z układem pokarmowym, jeśli spożywają pokarmy zawierające gluten. Uszkadza on również błonę śluzową jelita, przez co organizm trudniej przyswaja substancje odżywcze. Gluten może również powodować przykre dolegliwości u ludzi zdrowych, którzy źle go tolerują – powodując bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, a nawet depresję. Niektórzy decydują się również na stosowanie diety bezglutenowej, aby pozbyć się niechcianych kilogramów i lepiej się poczuć.
Podstawy diety bezglutenowej
Niełatwo wyeliminować gluten całkowicie z diety. Wymaga to dużej dyscypliny oraz dobrej orientacji w składzie produktów. Dobrą alternatywą, zwłaszcza na początku stosowania takiej diety, mogą być gotowe dania bezglutenowe np. z firmy Dieta Eco. Warto pamiętać, że gluten znajduje się nie tylko w samych zbożach, ale też w produktach z nich wytworzonych. Są to m.in. mąki, kasze, płatki i otręby, pieczywo, makarony, ciasta i ciasteczka, bułka tarta, piwo, kawa zbożowa, kiełki pszenne. Ale ze względu na swoje właściwości gluten występuje również w innych produktach, pozornie niezwiązanych ze zbożem np. w przetworach mięsnych, konserwach rybnych, zupach instant, serach i jogurtach, ketchupie i innych gotowych sosach, lodach, słodyczach, mięsie mielonym, a nawet w kolorowych alkoholach.
Co wykreślić z jadłospisu?
W menu bezglutenowym przygotowanym przez specjalistów z firmy Dieta Eco nie ma więc tradycyjnych, bogatych w gluten potraw z mąki: pizzy, pierogów, uszek, klusek, kopytek, naleśników czy pyz. Zakazane są również wszelkie tradycyjne słodkie wypieki oraz sałatki i zupy z dodatkiem makaronu i kasz glutenowych. Również nie ma tu miejsca na mielone kotlety, pasztety, kotlety i ryby w panierce oraz owsiankę. Bezpiecznie spożywać można ryż, kukurydzę, grykę, kaszę jaglaną, amarantus, sorgo i tapiokę oraz oczywiście świeże warzywa i owoce, a także ziemniaki, soczewicę, soję, fasolę. W diecie bezglutenowej obecne są również owoce suszone, orzechy i nasiona, jaja, nieprzetworzone mięso i ryby, nabiał, tłuszcze roślinne, miód.