Artykuł sponsorowany Zalety gastronomii jednorazowej

Zalety gastronomii jednorazowej

Pojęcie gastronomii jednorazowej nie każdemu wiele mówi. Pomimo to można się domyślić, że ta dziedzina dotyczy doskonale wszystkim znanych naczyń z plastiku, styropianu i innych materiałów, przeznaczonych do jednorazowego użytku. Producenci nie ograniczają się jednak wyłącznie do sztućców kubków i talerzyków. Asortyment obejmuje również odzież i artykuły dla barmanów.

Artykuły zaliczane do gastronomii jednorazowej

Produkty jednorazowe są wykorzystywane w wielu miejscach, począwszy od szpitali, przez laboratoria badawcze, po obiekty muzealne o wysokiej wartości historycznej. Stosuje się je głównie w celu ochrony cennych przedmiotów, osób chorych, projektów lub substancji przez negatywnym wpływem czynników zewnętrznych.

Gastronomia jednorazowa, którą oferuje firma Ema-Pol, również obejmuje podobne produkty, dostarczając kucharzom jednorazowe czapki kucharskie, a personelowi restauracji czy firm cateringowych – obrusy. Stanowią one dowód na to, że pod pojęciem produktów jednorazowych dla tej branży kryje się znacznie więcej niż tylko plastikowe kubki do piwa czy herbaty i jednorazowe talerzyki na potrawy z grilla. Szeroki asortyment gastronomii jednorazowej obejmuje:

  • talerze, tacki, kubki papierowe, styropianowe i plastikowe w różnych rozmiarach,
  • naczynia dedykowane – flaczarki, kufle,
  • sztućce plastikowe,
  • pudełka na pizzę,
  • pojemniki na żywność, menu-boxy, lunch-boxy
  • obrusy i czapki kucharskie,
  • serwetki, słomki, wykałaczki, mieszadełka, pikery,
  • świece i podgrzewacze,
  • torebki foliowe i papierowe na hamburgery lub inne potrawy typu fast food,
  • przyprawy konfekcjonowane,
  • zestawy – komplety sztućców, przypraw, serwetek itp. wg potrzeb, umieszczone w szczelnie zamkniętej torebce.

Zalety korzystania z produktów jednorazowych

Korzystanie z kubków jednorazowych czy obrusów papierowych ma wiele zalet. Z jednej strony znacznie rozszerza możliwości firmy o profilu gastronomicznym zarówno o nowe potrawy w menu, jak i sposoby ich serowania. Mogą one na przykład przygotować menu dań czy deserów na wynos lub zaoferować możliwość wcześniejszej degustacji potraw. Ponadto naczynia i gadżety jednorazowe nie wymagają stworzenia zaplecza do mycia i przechowywania. Wśród wielu atutów takich rozwiązań można również wymienić:

  • niskie kosztu zakupu,
  • ograniczenie do minimum strat związanych z tłuczeniem się drogich naczyń,
  • brak konieczności organizowania stanowisk do zmywania,
  • minimalną wagę, dzięki której naczynia nie stanowią problemu w przechowywaniu i transporcie
  • możliwość serwowania potraw i napojów w niemal każdych warunkach – także terenowych lub na wynos,
  • ze względu na pierwsze użytkowanie, brak potrzeby wyparzania naczyń i sztućców,
  • możliwość wygodnego porcjowania potraw, szczególnie przydatną w cateringu,
  • możliwość wykonania wzorów naczyń z nadrukiem, który identyfikuje firmę,
  • brak potrzeby mycia, co obniża koszty prowadzenia lokalu,
  • znacznie ograniczenie czasu wydawania posiłków (dzięki zestawom naczyń czy przypraw).

Zalety, jakimi wyróżnia się gastronomia jednorazowa, są przyczyną jej wszechstronnego zastosowania. Produkty z tej kategorii sprawdzą się zarówno podczas przyjęć z cateringiem, eventów i pikników w terenie, imprez dziecięcych czy dla seniorów, jak i w eleganckich restauracjach, ogródkach piwnych czy podczas degustacji w różnych firmach i sklepach. Z kubeczków i talerzyków można też korzystać podczas działkowych spotkań przy grillu czy na wczasach pod namiotem.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas