Wyżywienie najmłodszych, czyli jak zorganizować dobry catering dla przedszkoli?
GastronomiaJak powinien wyglądać obiad przedszkolaka?
W przedszkolu zwykle są serwowane trzy posiłki – śniadanie, obiad oraz podwieczorek lub deserek. Najważniejszym daniem jest oczywiście obiad, który powinien być przede wszystkim zdrowy i sycący:
- Zupa – najbardziej lubiane przez dzieci zupy to rosół oraz pomidorowa. Warto jednak urozmaicać jadłospis również o inne pozycje np. wiosenną botwinkę, barszczyk lub zupę wielowarzywną.
- Drugie danie – musi składać się z trzech elementów. Pierwszym jest mięso lub jego zamiennik (np. jajko). Drugi stanowią ziemniaki albo kluski. Obiad powinien być uzupełniony dodatkiem warzyw, najlepiej podgotowanych – marchewki, groszku, fasolki szparagowe, czy też tartych buraczków.
Trzeba pamiętać, że przedszkolne obiady powinny być przede wszystkim zróżnicowane. Podawanie stale tych samych posiłków sprawi, że najzwyczajniej w świecie znudzą się one maluchom i nie będą zjadane.
Gdzie szukać dobrego cateringu?
Dzieci nie zawsze chętnie zjadają posiłki. Wśród przedszkolaków można znaleźć sporo niejadków. Wobec tego dania powinny być smaczne i przygotowane specjalnie z myślą o dzieciach. Większość maluchów „je oczami”, dlatego wygląd posiłku ma ogromne znaczenie. Ładnie serwowany i smaczny obiadek zniknie z talerza w mgnieniu oka. Warto znaleźć firmę cateringową, która oferuje specjalne menu dziecięce. Przygotowywaniem posiłków dla najmłodszych zajmuje się między innymi firma Yellow Catering, której siedziba znajduje się w Częstochowie.
Konsultuj z rodzicami!
Przedszkolni wychowawcy powinni skonsultować jadłospis z rodzicami. Wiele dzieci musi być na specjalnej diecie np. wykluczającej gluten lub inne silne alergeny. Maluchy na specjalnych dietach bardzo często muszą przynosić jedzenie z domu, co jest dość kłopotliwe dla pracującego rodzica. Przedszkola, które oferują również indywidualne diety, są chętnie wybierane i cieszą się pozytywną opinią rodziców. W wielu placówkach nie ma możliwości wykupienia np. obiadów bezmięsnych, a coraz więcej rodziców wyklucza mięso z diety swojej rodziny. Pomijanie mięsa w posiłkach nie jest dobrym rozwiązaniem i może prowadzić do niedoborów witamin oraz minerałów. Mięso powinno być zastąpione innym pełnowartościowym składnikiem np. kotlecikiem z ciecierzycy, jajkiem, sojowym zamiennikiem lub tofu.