Artykuł sponsorowany Wymagania, jakie musi spełnić posiłek regeneracyjny dla pracowników

Wymagania, jakie musi spełnić posiłek regeneracyjny dla pracowników

Pracownicy zatrudnieni w warunkach szczególnie uciążliwych muszą mieć zapewnione przez pracodawcę posiłki i napoje, jeżeli przemawiają za tym względy profilaktyczne. Zasady wydawania posiłków, a także ich rodzaje oraz dotyczące nich wymagania zostały zawarte w rozporządzeniu rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. W artykule przedstawiamy najważniejsze kwestie z tym związane.

Dla kogo posiłek regeneracyjny?

Posiłki regeneracyjne oraz napoje zapewniane są przez pracodawcę nieodpłatnie. Jednocześnie też pamiętać należy, że pracownikom nie przysługuje za nie ekwiwalent pieniężny. Posiłki regeneracyjne przysługują pracownikom na stanowiskach związanych z wykonywaniem wysiłku fizycznego:

  • powodującego wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i 1100 kcal u kobiet – w trakcie zmiany roboczej;
  • powodującego wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet – w trakcie zmiany roboczej, wykonywanego w pomieszczeniach zamkniętych, w których utrzymywana jest temperatura poniżej 10 stopni Celsjusza;
  • powodującego wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i 1000 kcal u kobiet – w trakcie zmiany roboczej, wykonywanego na otwartej przestrzeni w okresie zimowym;
  • przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych;
  • pod ziemią.

Pamiętać należy ponadto, że posiłki regeneracyjne być podawane pracownikom w dniach, w których wykonują oni pracę w warunkach uciążliwych podczas przerw po około 3-4 godzinach pracy.

Pożywne posiłki dla pracowników

Regulacje dotyczące profilaktycznych posiłków i napojów określają również jakość tych posiłków. Podawane pracownikom potrawy muszą dostarczać około 1000 kcal i składać się z węglowodanów (50-55%), tłuszczów (30-35%) i białek (15%). Pracodawca musi zatem zadbać o to, aby jedzenie było bogate w potrzebne składniki odżywcze, a ponadto również smaczne. To ostatnie wpływa pozytywnie na nastrój pracowników, który ma ogromne znaczenie dla ich efektywności. Wszystkie te kryteria spełnia domowa kuchnia, jaką oferują lokale gastronomiczne takie jak Bar u Grażyny. Tradycyjne dania polskiej kuchni, przygotowywane z wysokiej jakości składników to podstawa wyżywienia większości z nas. To także najlepszy wybór, jeśli chodzi o posiłki dla pracowników, ponieważ dobrze znane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii czy innych problemów zdrowotnych.

Kwestie menu i dostaw ustalane są między pracodawcą a lokalem gastronomicznym zapewniającym catering, przy czym warto pamiętać o tym, aby co jakiś czas zmieniać jadłospis. Pracodawca ze swojej strony musi zadbać o to, by również pracownicy znajdujący się w terenie mieli zapewnione higieniczne warunki podczas jedzenia. Organizację posiłków znacząco ułatwiają pojemniki na żywność używane w gastronomii.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas