Artykuł sponsorowany Włoska kuchnia w polskiej restauracji.

Włoska kuchnia w polskiej restauracji.

Dania pochodzące ze słonecznej Italii kojarzą się przede wszystkim z makaronami i pizzą. To właśnie one podbiły i zrewolucjonizowały przyzwyczajenia kulinarne na całym świecie. W Polsce pizzerie zaczęły pojawiać się stopniowo w latach dziewięćdziesiątych XX wieku i każdy chciał skosztować okrągłego placka z sosem pomidorowym, warzywami i serem. Do dzisiaj pizza i spaghetti cieszą się niegasnącą popularnością.

Magia pizzy, na czym polega?

Najbardziej tradycyjna jest margherita, która pochodzi dokładnie z Neapolu. To właśnie tam możecie wybrać się do najstarszej, pochodzącej z XVIII wieku pizzerii. Pierwotnie było to danie dla ludzi niezamożnych. Proste, ale niezwykle sycące. Sto lat później pizza trafiła na stół królewski, a współcześnie jest Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością Włoch. Emigranci włoscy rozpowszechnili to danie za oceanem oraz w na starym kontynencie. Sekretem pizzy jest sos. My mamy autorską recepturę sosu pomidorowego, która bazuje na włoskich przepisach. Dzięki naszym staraniom ma niepowtarzalny smak, który doceniają nasi klienci – opowiada restaurator Paweł Kołodziejski z Pablo Pizzeria. Musi być delikatny, aromatyczny, nadawać ton daniu, ale jednocześnie nie powinien przytłaczać swoim smakiem. Harmonia to słowo oddaje doskonale istotę doskonałego smaku pizzy. Składniki powinny być świeże, dosłownie pokrojone przed położeniem na placek drożdżowy. Typowo neapolitańska pizza ma delikatny i cienki spód otoczony pulchnymi boczkami. Polacy mają różne gusta i często życzą sobie, aby serwować im pizzę na grubym spodzie. Lubią też komponować własne smaki, które być może nie są zgodne z kanonami klasycznego dania, ale przecież chodzi o to, aby dogodzić podniebieniu. Ser nie powinien być przypadkowo dobierany, należy zwrócić uwagę na jego walory smakowe, które powinny być dopasowane do całości. Jest ukoronowaniem pizzy, której powszechność jest ponadgraniczna.

Spaghetti to danie, które kochają dzieci.

To szybkie i pyszne danie cieszy się szczególną popularnością wśród najmłodszych. A powszechnie wiadomo, że mają bardzo wymagające podniebienia i przyzwyczajenia. W Pizzerii Pablo często goszczą całe rodziny, zwłaszcza wracające ze spacerów znad pięknego jeziora Chełmżyńskiego. Serwowane tam dania makaronowe, podobnie jak pizza bazują na tradycyjnych włoskich recepturach. Klasyczne nitki ugotowane al dente połączone z aromatycznym sosem. Najczęściej wybierane są dwa rodzaje spaghetti carbonara i bolognese. Dania zwieńczone są świeżymi ziołami, oregano i bazylią.

Żeby skosztować włoskiej kuchni, wcale nie trzeba wybierać się w podróż samolotem, czasem wystarczy sprawdzić oferty okolicznych restauratorów, wybrać najbardziej interesującą i udać się do niej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas