Artykuł sponsorowany Sprawdź, jak otworzyć cukiernię

Sprawdź, jak otworzyć cukiernię

Zapachy unoszące się u progu cukierni skutecznie przyciągają klientów. Warto jednak spojrzeć na ten biznes z drugiej strony – jak stworzyć niewielką ciastkarnię lub większą piekarnię, która zapewni jej właścicielowi zysk? Kluczem do sukcesu jest tutaj przede wszystkim odpowiednie wyposażenie. Bez względu na rozmiar cukierni nie może w niej zabraknąć oczywiście wydajnego pieca przemysłowego.

Wyposażenie cukierni

Kiedy wybierzesz już wymarzony lokal, musisz go odpowiednio urządzić. W pierwszej kolejności zadbaj o funkcjonalność zaplecza. Przygotuj odpowiednie miejsce do pracy, pamiętaj o zorganizowaniu miejsca na trzymanie zapasów produktów, nie zapomnij o tym, że potrzebujesz chłodni na produkty, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach. Do wyposażenia cukierni zalicza się również bardziej praktyczne urządzenia i akcesoria, takie jak robot kuchenny, mikser, blachy, formy cukiernicze, rękawy do kremów. Aby ułatwić sobie pracę, na zapleczu powinna znaleźć również zmywarka, która zadba zarówno o mniejsze zużycie wody, jak i o oszczędność czasu.

Istotną kwestią będzie również urządzenie części dostępnej dla gości. Obok stolików i krzeseł, w cukierni powinna pojawić się również lada chłodnicza, umożliwiająca przechowywanie ciastek w ciągu dnia i prezentowanie wypieków, które bez odpowiedniej temperatury mogłyby „popłynąć”. Jeśli masz już witrynę na ciastka i zorganizowaną przestrzeń dla klientów, powinieneś pomyśleć również o ekspresie do kawy. Klienci, którzy odwiedzą Twój lokal chętnie wypiją coś ciepłego do słodkiego deseru.

Jak wybrać piec przemysłowy do cukierni?

Nie można oczywiście zapomnieć o tym, że najważniejszą rolę w każdej cukierni odgrywają wypieki. Ich odpowiednie wypieczenie i niekwestionowany smak uzyskuje się nie tylko dzięki tajnej recepturze, ale przede wszystkim dzięki piecom przemysłowym. Kluczowy będzie tutaj wybór odpowiedniego urządzenia. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na rodzaj zasilania. Praca pieców przemysłowych może opierać się grzałkach elektrycznych, zasilanych prądem, ale również na palnikach na gaz lub olej opałowy, a także na pellet.

 Koniecznie należy zwrócić uwagę również na wielkość urządzenia oraz ilość półek czy komór wypiekowych. W niewielkiej cukierni  najlepiej sprawdzą się piece wsadowe bądź obrotowe, które umożliwiają łatwe, a także dbają o równomierne wypieczenie produktów. O poradę warto zapytać specjalistów z przedsiębiorstwa projektowo-wykonawczego Protherm z Gliwic. Dzięki temu każdy początkujący przedsiębiorca może być pewien, że w jego pojawi się efektywny piec, który zapewni mu zysk.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas