Artykuł sponsorowany Restauracja polska na szlaku turystycznym

Restauracja polska na szlaku turystycznym

Wizyta w pięknych polskich miastach nie może odbyć się bez sprawdzenia oferty lokalnych restauracji. Podczas spacerów i zwiedzania nasz apetyt szybko się zaostrza. Odwiedzamy często miejsca, w których możemy spróbować lokalnych specjałów i dań, aby poznać zwyczaje i smaki danego regionu. Doceniamy również wystrój takich miejsc, który często nawiązuje do lokalnych tradycji.

Restauracja polska to dania kuchni polskiej zdobywające nowych miłośników na całym świecie. To również okazja do wizyt w lokalach o uroczym wystroju, który jak nic innego buduje cudowny klimat. Odwiedzając Zakopane, warto wstąpić do uroczej restauracji z górskim wystrojem i pysznym jedzeniem jak Chatka Puchatka. Poczujemy lepiej klimat miejsca, które zwiedzamy i spróbujemy dań przygotowanych z lokalnych składników.

Bogactwo smaków i aromatów

Górskie szlaki pełne są pięknych widoków i niezapomnianych ścieżek, do których każdy będzie chciał wrócić. Po takim wysiłku i po zwiedzaniu pięknego miasta, które stało się symbolem polskiej turystyki, przychodzi czas na zregenerowanie sił i spróbowanie aromatycznych dań. Wybierając polską restaurację, mamy pewność, że dania, które są nam tam serwowane, przygotowane są ze świeżych, pełnych wartości odżywczych i witamin lokalnych składników. Kucharze na miejscu przygotują dla nas tradycyjne zupy: pomidorową, barszczyk z pierogami lub z krokietem. To też okazja na spróbowanie najbardziej rozpoznawalnego dania tego regionu: kwaśnicy. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z takimi smakami, najlepiej zacząć od kwaśnicy z ziemniakami. Jednak, jeśli chcemy w pełni poczuć wszystkie aromaty, warto sięgnąć po kwaśnicę z ziemniakami i żeberkami. To idealna zupa na rozgrzewkę po długich marszach w zimowe dni. Pełna witamin z kiszonej kapusty z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Po zupie można zamówić drugie danie lub herbatę czy kawę i cieszyć się atmosferą panującą w lokalu.

Polska kuchnia mięsem pachnąca

Od dawien dawna polska kuchnia kojarzona była z różnego rodzaju mięsem. W końcu polowania to była domena dawnej szlachty. Dziś również w lokalnych restauracjach mamy do wyboru liczne dania z różnego gatunku mięsa. Przy zimowym wypadzie na ferie nie wyobrażamy sobie nie zjeść sytego obiadu! Dla zregenerowania sił i spróbowania lokalnych pyszności możemy wybrać placek ziemniaczany przekładany gulaszem wieprzowym. Dla wielbicieli zdecydowanych smaków znajdzie się golonka, karczek czy polędwica w aromatycznych sosach: węgierskim lub pieczarkowym. Można spróbować również kotleta schabowego z dodatkami, który wszędzie smakuje inaczej. Dla amatorów drobiu również znajdzie się kilka potraw: panierowane udko, filety z indyka lub filety z kurczaka, kotlet DeVolay. Warto też sprawdzić, czy restauracja nie ma każdego dnia innego dania firmowego, które pozwala na spróbowanie codziennie nowych smaków. Jeśli nie chcemy spożywać dużej ilości mięsa lub mamy ochotę na coś mniejszego, możemy zamówić pierogi lub knedle. To też opcja, z której zadowoleni będą najmłodsi członkowie wycieczki.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas