Artykuł sponsorowany Restauracja Mugen, czyli street food w całego świata w jednym miejscu

Restauracja Mugen, czyli street food w całego świata w jednym miejscu

Jedzenie stało się ważną częścią życia. Rozpieszczanie kubków smakowych dla wielu jest hobby, dla innych sposobem na podróżowanie. Myśl o jedzeniu, testowanie nowych przepisów i próbowanie najróżniejszych ciekawostek kulinarnych z różnych zakątków świata rozpala serca i żołądki ludzi. Nie ma w tym nic dziwnego, wszak właśnie, dlatego powstają takie miejsca, jak Mugen, który serwuje krakowianom ukochane street foody, w nowoczesnym wydaniu.

Czym jest street food?

Jedzenie uliczne, czyli właśnie street food to nic innego jak sycące, smaczne dania, sprzedawane wprost z ulicy – najczęściej w budkach z jedzeniem lub w specjalnie przystosowanych do tego celu samochodach znanych, jako food truck. Główną cechą charakterystyczną dla dań sprzedawanych „na ulicy” jest to, że są pełne smaku i zazwyczaj niedrogie. Świat pokochał street food właśnie, dlatego – są to dania, które zapewniają miłe doznania smakowe, bez przesadnego przeciążania portfela, a przy tym mile wypełniają żołądek i dają energię. Idea jedzenia ulicznego pojawiła się wraz z potrzebami nowoczesnego człowieka. Postęp sprawił, że tryb życia wielu ludzi uległ znacznej transformacji. Coraz częściej trzeba było zjeść coś w biegu, bo głód dopadał, zanim udało się dotrzeć do domu na obiad.

Tak więc, w pobliżu ruchliwych dworców i głównych ulic zaczęły wyrastać stragany i wózki z jedzeniem, które również z czasem ewoluowały. Street food nie jest zjawiskiem nowym, ale też nie sięga głęboko w odmęty czasu. Za kolebkę ulicznego jedzenia uznaje się Tajlandię, która jeszcze do lat 60. XX wieku wcale nie specjalizowałam się w street foodzie. Jednak rozwój kraju spowodował rewolucję kulinarną oraz obyczajową. Postępująca globalizacja sprawiła, że w innych częściach świata również wzrosło zapotrzebowanie na szybkie i sycące jedzenie, które można wziąć na wynos. W Stanach w latach 70. królowały meksykańskie burrito i tamale, a w latach 80. również Polska doczekała się swojego pierwszego przedstawiciela street food, czyli zapiekanki. 

Popularne streetfoodowe dania w ofercie Mugen

Obecnie moda na street food nie osłabła, a wręcz przeciwnie – ciekawość świata i nowych smaków sprawia, że ciągle pojawiają się nowe food trucki oraz restauracje serwujące dopracowane wersje znanych i lubianych klasyków street food. Świetnym przykładem jest krakowski lokal Mugen, gdzie w menu królują smaki kuchni międzynarodowej. To kosmopolityczne podejście właściciela restauracji, sprawia, że można tutaj zamówić naprawdę ciekawe pozycje, po których widać, że przygotowywane są z pasją i sercem. Krakowski Mugen serwuje dania charakterystyczne dla street food, ale chętnie sięga również po bardziej wyszukane smaki, jak choćby duszone mule w winie z czosnkiem i śmietaną lub krewetki smażone na maśle.

Zastanawiając się, gdzie warto zjeść w Krakowie, zdecydowanie trzeba wziąć pod uwagę lokal przy Placu Wolnica 13. Wszyscy spragnieni unikalnych smaków znajdą tutaj smaczne propozycje z całego świata. Fani kuchni japońskiej powinni przede wszystkim spróbować aromatycznego i rozgrzewającego ramenu, choć to okonomiyaki biją rekordy popularności wśród klientów Mugen. Pozycje w menu przeniosą gości lokalu również w inne rejony świata. Pyszne quesadille z chorizo, papryczką jalapeno i solidną porcją cheddara w kukurydzianej lub pszennej tortilli to nic innego jak smak słonecznego Meksyku. Z kolei falafele z humusem i guacamole, miksem sałat i kiszonkami to nic innego jak aromatyczna Turcja. Mugen szczyci się tym, że kotleciki z ciecierzycy przygotowywane są nie miejscu, dlatego są zarazem chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, z mocno wyczuwalną nutą kolendry i natki pietruszki. 

Z pewnością restauracja Mugen z Krakowa to doskonałe miejsce na lunch, tym bardziej że wszystkie dania serwowane są na wynos. Można, więc raczyć się specjałami z Mugen w domowym zaciszu.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas