Artykuł sponsorowany Poznaj najpopularniejsze rodzaje sushi!

Poznaj najpopularniejsze rodzaje sushi!

Kto by pomyślał, że ryż, wodorosty i ryba mogą smakować tak wyśmienicie! Sushi to wyjątkowe japońskie danie, które cieszy się uznaniem na całym świecie. Jest lekkie, zdrowe, smaczne, a jego forma podania – niebanalna. Nic dziwnego, że do restauracji serwujących sushi, chodzimy na romantyczne randki, spotkania biznesowe oraz koleżeńskie. Każda okazja jest dobra, aby delektować się tą pyszną, japońską potrawą! Poznaj najpopularniejsze odmiany tego ciekawego dania.

Nigiri sushi

Ten rodzaj sushi zna prawdopodobnie każdy smakosz. Na ręcznie formowane porcje ryżu nakładany jest kawałek ryby, ośmiornicy, kalmara, awokado lub omletu japońskiego. Wyrazisty smak zapewnia cienka warstwa zielonego chrzanu wasabi. Ten rodzaj sushi nie jest zwijany w rolkę.

Maki sushi

To bardzo popularne sushi, które podawane jest w formie rolki otoczonej wodorostami. Składa się z kilku warstw – ryżu, ryb i warzyw. Maki serwowane są zwykle razem z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Aby uzyskać optymalny kształt, specjalista od sushi wykorzystuje matę bambusową. To dzięki niej powstaje rulon, który następnie krojony jest na mniejsze części. Wariacją maki jest hosomaki i futomaki.  Hosomaki wykonuje się tak samo z tą różnicą, że składa się wyłącznie z ryżu i jednego składnika. Jest to najmniejszy rodzaj sushi. Natomiast futomaki to bogatsza wersja maki. W rolce muszą znaleźć się co najmniej cztery różne składniki – ryby, owoce morza, warzywa. Różne wariacje sushi oraz inne popularne japońskie potrawy takie jak np. sashimi znajdziemy w Restauracji Sushi Home w Kielcach. Kucharze stawiają na składniki najwyższej jakości, tradycyjne receptury oraz wykwintne podanie.

Uromaki sushi

Po japońsku „uromaki” oznacza „odwrócone”. Mamy więc tutaj do czynienia z sushi, w którym wodorosty są w środku, a ryż, który często posypany jest sezamem, znajduje się na zewnątrz.

Wyraziste dodatki

Sushi serwowane jest razem z chrzanem wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. Ten ostatni ma podkreślić smak potrawy – najczęściej znajduje się w płytkiej miseczce, w której moczymy kawałki sushi. Natomiast imbir oraz wasabi mają za zadanie oczyścić kubki smakowe. Należy je spożywać między kawałkami sushi.

Sushi to wyjątkowe danie, które uwielbiane jest przez wszystkich miłośników azjatyckich smaków. Jeśli chcemy delektować się tradycyjną kuchnią japońską, wybierzmy restaurację, która cieszy się renomą wśród gości i oferuje również sushi na dowóz. To wygodne rozwiązanie pozwala delektować się ulubioną potrawą w zaciszu własnego domu.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas