Posiłki profilaktyczne pracujące dla firm w trudnych warunkach
GastronomiaZgodnie z przepisami prawa pracy, jeśli podwładni wykonują swoje obowiązki zawodowe w szczególnie trudnych warunkach, pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia załodze wysokiej jakości posiłków profilaktycznych. W niektórych przypadkach obowiązek ten trwa cały rok, a w innych – rozpoczyna się wraz z początkiem listopada. Czym jest posiłek profilaktyczny? Komu i na jakich warunkach przysługuje?
Posiłek profilaktyczny, czyli jaki?
Jak już wspomniano na samym początku – posiłek profilaktyczny to wyżywienie, które pracodawca musi zapewnić swoim podwładnym, jeśli ci wykonują pracę w trudnych warunkach. Powszechnie używa się też nazwy posiłek regeneracyjny, którą można stosować zamiennie. Ważne jest jednak, by danie to skomponowane było z wysokiej jakości składników oraz miało odpowiednią wartość energetyczną, co precyzują przepisy kodeksu pracy. Niestety zdarza się tak, że pracodawcy – chcąc oszczędzić na zakupie pełnowartościowych posiłków regeneracyjnych – zaopatrują swoich podwładnych w półprodukty bądź gotowe dania, które nie zawierają potrzebnych składników odżywczych.
Tymczasem do kwestii organizacji posiłków regeneracyjnych dla pracowników należy podejść w sposób odpowiedzialny. Duży wysiłek fizyczny związany z pracą i brak regularnego, pełnowartościowego posiłku sprawiają, że podwładny staje się mniej efektywny w wykonywaniu powierzonych mu obowiązków. Obniża się również jego samopoczucie, co ma wpływ na jakość pracy oraz pogorszenie relacji ze współpracownikami. W skrajnych przypadkach, pracownik może stracić przytomność z przemęczenia. Łatwiej również o wypadek przy pracy na skutek dekoncentracji. Niesie to za sobą dużo większe konsekwencje dla pracodawcy niż nadszarpnięcie budżetu związane z zapewnieniem załodze odpowiedniego wyżywienia.
Kiedy pracownik ma prawo do posiłku regeneracyjnego?
Prawo nakazuje, by posiłek regeneracyjny otrzymywał każdy pracownik, który podczas pracy traci 2000kcal – w przypadku mężczyzn i 1100kcal – w przypadku kobiet. Stosowne wyżywienie należy się również podwładnym, którzy swoje obowiązki wykonują w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie stale panuje temperatura niższa niż 10 stopni Celsjusza.
Czynnikiem predysponującym do otrzymania posiłku regeneracyjnego jest także praca w wysokich temperaturach. Ich wpływ na organizm człowieka w czasie pracy określa się na podstawie wskaźnika obciążenia termicznego. Pod uwagę brany jest zakres temperatur, w których przebywa podwładny oraz jego wydatek energetyczny. Gdy wskaźnik obciążenia termicznego w środowisku pracy przekroczy 25 stopni Celsjusza, koniecznie jest zapewnienie załodze posiłków profilaktycznych.
Prawo do posiłku regeneracyjnego mają również osoby, które w okresie od 1 listopada do 31 marca wykonują swoje obowiązki zawodowe na otwartej przestrzeni i tracą przy tym określoną ilość kilokalorii. Dla mężczyzn wartość ta wynosi 1500kcal, a dla kobiet 1000kcal. Również podwładni pracujący pod ziemią ( górnicy) muszą otrzymywać posiłek profilaktyczny. W tym przypadku nie ma znaczenia, jaka temperatura panuje „na dole” oraz ile energii traci personel w czasie pracy.
Czym wyróżnia się wysokiej jakości posiłek profilaktyczny?
Skoro wiemy już, komu i kiedy przysługuje prawo do otrzymania posiłku profilaktycznego, należy teraz zastanowić się, jaki właściwie powinien być posiłek regeneracyjny, aby właściwie spełniał swoją funkcję – zapewniał pracownikowi uczucie sytości przez co najmniej kilka godzin. Przede wszystkim dania tego rodzaju muszą być pełnowartościowe i uzupełniać określony wydatek energetyczny. Zgodnie z przepisami, posiłek regeneracyjny powinien też być skomponowany tak, by zawierał konkretne wartości odżywcze w następujących proporcjach:
- węglowodany – 50-55%,
- tłuszcze – 30-35%,
- białko – 15%.
Zastosowanie się do tych zaleceń sprawi, że pracownik nie tylko będzie miał energię do intensywnej pracy, ale też cieszyć się będzie dobrym samopoczuciem.
Jak radzi przedstawiciel z firmy cateringowej Yellow Catering, która specjalizuje się w żywieniu zbiorowym - posiłki regeneracyjne powinny być też smaczne różnorodne. Chodzi w końcu o zadowolenie pracowników, co przekłada się na lepszą efektywność pracy. Korzystając z usług profesjonalistów, pracodawca ma pewność, że oferowane przez nich dania nie tylko spełniają wymogi określone w przepisach, ale są też zwyczajnie apetyczne.
Warto zadbać również o dostępność posiłków regeneracyjnych. Najlepiej, jeśli pracownicy będą mogli spożywać je w miejscu pracy lub siedzibie firmy. Niektórzy pracodawcy wręczają swojej załodze bony na zakup posiłku profilaktycznego, co skutkuje tym, że w przerwie od pracy, załoga udaje się do najbliższego baru czy restauracji. Wszystko to wiąże się z nieuniknionymi opóźnieniami w powrocie personelu do wykonywania obowiązków. Decydując się na catering, pracodawca zyskuje pewność, że posiłki zawsze dotrą na czas, będą miały odpowiednią temperaturę i – co najważniejsze- będzie można je z miejsca rozdysponować wśród załogi, dzięki czemu czas spożywania dań będzie współmierny z czasem przerwy pracownika.