Artykuł sponsorowany Pizza z pieca w Kościerzynie. Gdzie ją zjeść?

Pizza z pieca w Kościerzynie. Gdzie ją zjeść?

Nie ma nic lepszego niż prawdziwa włoska pizza prosto z pieca. Pizza z pieca opalanego drewnem to prawdziwa klasyka włoskiej kuchni. Przygotowanie takiej pizzy nie jest łatwym zadaniem i wiele zależy od umiejętności kucharza oraz znajomości podstaw włoskiej kuchni. Pizzę z pieca można zjeść w wielu różnych miejscach w Kościerzynie, ale jest jedno miejsce, gdzie smakuje naprawdę obłędnie.

Włoski klasyk, czyli kilka słów o pizzy z pieca opalanego drewnem

To, co wyróżnia włoską pizzę wypiekaną w piecu na drewno, jest unikalny smak i aromat. Jest to tradycyjna włoska metoda przygotowywania pizzy, która uzyskuje wyjątkowy smak dzięki wypiekowi w bardzo wysokich temperaturach. Pizza z pieca elektrycznego nigdy nie dorówna smakowi takiej pizzy – niczym nie da się zastąpić wyjątkowego aromatu drzewnego oraz chrupkiego ciasta, jakie może powstać tylko w piecu opalanym drewnem.

Aby upiec pizzę w prawdziwie włoskim stylu, trzeba znać tajniki kuchni włoskiej. W tym przypadku liczą się detale – kucharz musi umieć kontrolować siłę płomieni, aby móc utrzymać odpowiednią temperaturę wypieku. Nie bez znaczenia jest także wybór gatunków drewna, którym opalany jest piec oraz umiejętność dokładnego wyczyszczenia pieca z popiołu. Wyjątkowo miękką i jednocześnie chrupiącą, pełną aromatu pizzę z pieca opalanego drewnem można zjeść w Pizza Fugon w Kościerzynie. W menu znajdziemy pizze klasyczne, pikantne i łagodne. Wybierać można spośród 35 pozycji. Każda pizza zawiera dodatki w prawdziwie włoskim stylu. Mowa o włoskim salami, kalabryjskiej kiełbasie, truflach, serze grana padano, gorgonzoli i włoskiej mortadeli. Trudno sobie wyobrazić bardziej włoską pizzę!

Włoska pizza po polsku

Włoska pizza nie może powstać bez odpowiedniego pieca – włoskie piece do pizzy produkowane są ręcznie według tradycyjnych metod. Kluczem do sukcesu jest właściwa obsługa pieca oraz dobór odpowiednich gatunków drewna. Najlepiej stosować twarde drewno liściaste o niskiej wilgotności. Często wykorzystuje się dąb, grab oraz drzewa owocowe, takie jak czereśnie i wiśnie. Już przy niewielkiej ilości drewna możliwe jest uzyskanie właściwej temperatury wypieku pod warunkiem, że drewno będzie mieć odpowiednią kaloryczność.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas