Artykuł sponsorowany Pizza włoska – czyli, jaka i gdzie ją zjeść?

Pizza włoska – czyli, jaka i gdzie ją zjeść?

W Polsce tysiące osób zajada się każdego dnia pizzą meksykańską, chłopską, grecką, czy tą wykonaną w wersji tureckiej. Mieszanka smaków na cieście drożdżowym to świetny przykład tego, jak bardzo w naszym kraju ceniona jest kuchnia Fushion, oraz smaki całego świata. Czasem jednak warto powracać do tradycji, po to, aby skosztować wyjątkowej pizzy włoskiej, takiej jak z najlepszych neapolitańskich, rzymski, weneckich, czy mediolańskich restauracji!

Pizza włoska – czym się charakteryzuje!

Pizza włoska przede wszystkim wyróżnia się swoją lekkością, brakiem dużej zawartości tłuszczu, a także soczystością i świeżością. Bazuje ona przede wszystkim na chrupiącym z wierzchu, a miękkim w środku, dobrze ubitym cieście, które nie jest zbyt grube. Musi ono być również wypiekane w odpowiedniej temperaturze – często w piecach kamiennych (dzisiaj specjalne, nowoczesne piece imitujące tradycyjne sposoby wypiekania). Wracając do składników, warto podkreślić, że dzisiaj pizzy włoskiej nie można stworzyć bez wykorzystania aromatycznych przypraw prosto z Włoch. To właśnie jedno z wyzwań, które stoi przed polskimi restauracjami, serwującymi tradycyjne dania rodem z Półwyspu Apenińskiego.

Pizza włoska – rodzaje

Do najbardziej popularnych wypieków włoskich, zalicza się pizzę neapolitanę, margheritę, a także tę sycylijską. Oczywiście istnieje również wiele innych odmian, wśród których można wymienić:

  • Diavoli – pulpa pomidorowa na bazie świeżych pomidorów, biała mozarella, świeża bazylia, włoskie salami;
  • Di Parma – pulpa pomidorowa na bazie świeżych pomidorów, biała mozarella, szynka parmeńska, świeża rukola, pomidorki koktajlowe, tarty parmezan;
  • Caprese – pulpa pomidorowa na bazie świeżych pomidorów, biała mozarella, świeży pomidor, siekana bazylia;
  • Spinaci – pulpa pomidorowa na bazie świeżych pomidorów, biała mozzarella, szpinak, ser pleśniowy, czosnek.

Jak rozpoznać zaś tradycyjną marghertię? Przede wszystkim po takich składnikach, jak: pomidory, mozzarella, bazylia oraz oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia! Oczywiście tylko na cieniutkim, prawie jak pergamin cieście!

Gdzie zjeść pizzę włoską w Polsce?

W Polsce działa wiele restauracji, które serwują pizzę włoską. Większość z nich modyfikuje jednak składniki, dostosowując je bardziej do naszych rodzimych warunków kulinarnych i produktowych. Tego nie robi jednak między innymi sieć pizzerii GRUBY BENEK, która w Warszawie, na Bemowie, oferuje wymienione wcześniej wypieki Diavoli, Di Parma, Caprese, czy Spinaci, w niezmienionym składzie, stworzonym na bazie włoskich przepisów! Warto również w innych miastach – ze wszystkimi lokalizacjami zapoznasz się na nowoczesnej stronie www – skosztować wypieków, które będą stanowiły np. pizza chłopska, meksykańska, czy egzotyczna, ze świeżym i słodkim ananasem!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas