Organizacja bankietu. O czym warto pamiętać?
GastronomiaZnalezienie odpowiednio dużej sali
Bankiety zazwyczaj organizuje się ze względu na uczczenie jakiegoś wydarzenia. Może to być coś ważnego w życiu prywatnym lub np. sukces całej firmy. Podstawą w organizacji bankietu na daną okazję jest ustalenie liczby gości. Będzie to rzutowało na wybór odpowiednio dużego miejsca. Tego typu wydarzeń nie warto organizować w firmie. Będzie to odebrane jako mało eleganckie i dla pracowników może nie być to formą relaksu. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest znalezienie odpowiedniej sali bankietowej. Kolejnym ważnym punktem jest właściwie dobrane menu, które podpasuje wszystkim gościom. Warto znaleźć restaurację z ciekawą ofertą dań oraz obsługą, która może podsunąć pomysły co do najbardziej popularnych potraw na tego typu wydarzeniach.
Spokojna, zielona okolica
Bankiet może być w formie stojącej lub zasiadanej, co przeważnie zależy od charakteru imprezy. Posiłki powinny być dostosowane do możliwości ich konsumpcji. Forma stojąca wymaga małych przystawek, a w formie zasiadanej mogą pojawić się tradycyjne dania obiadowe na talerzu. Restauracje o bogatym menu z pełną obsługą oraz odpowiednio duże sale oferują niektóre hotele. W takich miejscach można także zatroszczyć się o nocleg dla osób przejezdnych. Warto sprawdzić, czy okolica, w której będzie organizowany bankiet, jest spokojna i otoczona naturalnym krajobrazem. Im więcej gości jest zaproszonych, tym częściej będzie ktoś wychodził zapalić lub się przewietrzyć. Przy ładnej, letniej pogodzie można także zorganizować bankiet w plenerze.
Organizacja dodatkowych atrakcji
Bankiet wymaga załatwienia wielu różnorodnych spraw, dlatego nie warto podejmować się organizacji na własną rękę. Współpraca z określonym hotelem może pomóc w zdefiniowaniu oczekiwań gości. Poza ciekawym menu warto także uwzględnić dodatkowe atrakcje, jak np. muzykę na żywo. Pracownik hotelu „Dzikie Wino” w Wiewiórczynie obok Łaska mówi:
Możemy zorganizować imprezę o charakterze regionalnym ze swojskim jedzeniem i trunkami. Oferujemy także pokazy kulinarne jak np. przygotowanie i degustacja sushi czy pokazy barmańskie uwzględniające buchanie ogniem.