O czym muszą pamiętać firmy transportujące żywność?
GastronomiaKażdy środek transportu, który ma służyć do przewozu żywności, przechodzi wnikliwe badania sanepidu. Artykuły spożywcze mogą być transportowane w specjalnych, atestowanych pojemnikach. W ten sposób żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z samochodem. Niezwykle ważny jest dobry stan techniczny każdego samochodu dostawczego. Ponadto należy go często myć. W ten sposób artykuły spożywcze nie będa brudne i zakurzone.
Regulacja prawna
Odpowiednie przepisy na temat transportu żywności znajdziemy w rozdziale IV załącznika II do rozporządzenia (WE) 852/2004. Wszystkie samochody należące do Red-Cars są czyste i w doskonałym stanie technicznym. Firma zajmuje się transportem chłodniczych cateringów dietetycznych. Posiłki podczas transportu są szczelnie zamknięte i dobrze zabezpieczone przed kurzem i brudem. Zgodnie z prawem pojazdy muszą być odpowiednie zaprojektowane i skonstruowane. Tak, aby można je było bez problemu wyczyścić i zdezynfekować.
Zatwierdzanie środków transportu
Jeśli dysponujemy samochodem dostawczym lub autem chłodnią, musimy złożyć stosowny wniosek do sanepidu. Zamieszczamy w nim informację o marce auta. Wpisujemy też numer rejestracyjny pojazdu. Do wniosku koniecznie dołączamy kopie dowodu rejestracyjnego. Następnie musimy podjechać samochodem w okolice budynku Sanepidu, aby pracownik go zatwierdził.
Instrukcje i zapisy
Musimy zapoznać się wnikliwie z instrukcjami. Ponadto musimy na bieżąco prowadzić zapisy dotyczące mycia i dezynfekcji pojazdów oraz kontroli temperatury. Podczas kontroli sanepidu musimy je przedstawić. Każdy właściciel firmy cateringowej jest odpowiedzialny za skrupulatne prowadzenie GMP/GHP.
Regulacje prawne obowiązujące właścicieli firm cateringowych
Obecnie większość dziedzin jest uregulowana prawnie. To samo dotyczy branży cateringowej Chociaż branża jest stosunkowo nowa, znajdziemy dużo przepisów. Prawo żywnościowe zostało praktycznie zharmonizowane na poziomie unijnym.
Znakowanie żywności
Znajdziemy też akty prawne dotyczące znakowania żywności. Etykiety muszą mieć odpowiedni wygląd. Przede wszystkim powinny być czytelne i zawierać konkretne i jasne informacje. Absolutnie nie mogą wprowadzać klientów w błąd. Firmy cateringowe muszą zadbać o to, aby na opakowaniach znalazły się informacje o wartości odżywczej potraw. Powinny na nich zamieścić dane o kaloryczności, zawartości tłuszczu, białka, kwasów tłuszczowych nasyconych, soli, cukru i węglowodanów. Na opakowaniach koniecznie musi znaleźć informacja o alergenach. Jest to niezwykle ważne dla osób, które mają alergię.