Materiał Partnera Najpopularniejsze rodzaje kaw, które znajdziesz w każdej kawiarni

Najpopularniejsze rodzaje kaw, które znajdziesz w każdej kawiarni

Kawa zadomowiła się w naszej kulturze na dobre. Dla wielu osób nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżo parzonej kawy o poranku. Ten napój znakomicie pobudza, pomaga w rozwiązywaniu biurowych problemów i jest nieodłącznym elementem kawiarnianych rozmów. Z niepozornych ziarenek można przygotować wiele aromatycznych kaw np. cappuccino, espresso, latte, mocha, americano. Czym się one między sobą różnią? Wyjaśniamy poniżej.

Espresso - intensywny smak i aromat

Espresso należy do klasycznych włoskich kaw. Ma intensywny aromat i smak, który może mieć nawet czekoladowy lub delikatnie owocowy posmak w zależności od użytych ziaren. Klasyczne zalecenia do espresso mówią o krótkim czasie parzenia: 25 sekund, 7 gramów kawy w 25 ml wody. Ta kawa jest podawana w małych filiżankach, w dobrym tonie jest podanie jej z wodą. Wbrew pozorom nie zawiera dużo kofeiny. Działa szybko, ale w miarę krótko.



Cappuccino - klasyka wśród mlecznych kaw

W obowiązkowym menu każdej dobrej kawiarni, np. kawiarni SIP w Jordanowie, znajdziemy kawę cappuccino. Jej cechą charakterystyczną jest delikatna, mleczna pianka, na której czasem widnieją fantazyjne wzory, umiejętnie przygotowane przed baristów.

Napój powstaje na bazie jednego espresso. Powinien być podawany w grubej filiżance z porcelany, uprzednio podgrzanej. Włosi piją cappuccino rano, zwykle do godziny 11.00. Można wyróżnić kilka rodzajów tej kawy, m.in.: cappuccino freddo (na zimno), cappuccino chiaro (lżejsze od tradycyjnego) lub cappuccino scuro (z odrobiną mleka).

Mleczne rozkosze z... latte

Latte jest kolejną popularną mleczną kawą. Jej nazwa, “latte”, oznacza po włosku “mleko”. Składa się zwykle z 1/3 espresso i 2/3 mleka. Podaje się ją najczęściej w wysokich, przezroczystych filiżankach, co zapewnia duże walory estetyczne - kawa i mleko rozwarstwiają się, tworząc ciekawą kompozycję.

Mocha - kawa dla łasuchów

Ten specjał jest połączeniem kawy, mleka i czekolady - ciemnej, mlecznej lub białej. Napój jest znakomitym dodatkiem do deserów, ale znakomicie smakuje również samodzielnie. Jego nazwa pochodzi od miasta Mokka w Jemenie, którego port był jednym z głównych w XVIII wieku punktów eksportu kawy.

Americano, czy... Italiano?

O ile espresso czy latte są znane większości z nas, o tyle americano już nie budzi wielu skojarzeń. Jest to kawa powstała z połączenia espresso i wody. Według jednej z legend napój powstał podczas II wojny światowej. Amerykańscy żołnierze nie byli w stanie przekonać się do mocnego włoskiego espresso, dlatego dolali do niego wody. Co ciekawe, w Stanach Zjednoczonych americano nosi nazwę... italiano.

Podziel się