Jakie są tradycyjne dania kuchni polskiej?
GastronomiaWiększość Polaków jest przekonana, że tradycyjnym daniem kuchni polskiej jest niedzielny obiad, na który obowiązkowo składa się rosół makaronem oraz ziemniaki z kotletem schabowym. Warto jednak zatrzymać się na chwilę i zastanowić, jakie potrawy naprawdę uznawane są za tradycyjne dania kuchni polskiej. Sprawdźmy zatem, które z nich spożywamy w miarę regularnie.
Wszystko zależy od regionu
Jak wynika z sondażu, który został przeprowadzony na zlecenie Makro Polska, Polacy za typowe potrawy swojej narodowej kuchni uznają bigos, kapuśniak, żurek, kaszankę i wspomnianego kotleta schabowego. To jednak niejedyne dania, które powinniśmy w tym zestawieniu brać pod uwagę. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na fakt, że kuchnia polska dzieli się na swoje regionalne odmiany - i tak wyróżniamy między innymi kuchnię wielkopolską, pomorską, śląską, galicyjską, lubelską czy kujawską. W każdym z tych regionów geograficznych zupełnie inne dania są popularne wśród mieszkańców.
Różnica tkwi także niejednokrotnie w nazewnictwie. To, co standardowo określa się mianem klusek na parze, w Wielkopolsce znane jest jako pyzy (lub pyzy drożdżowe), a na Śląsku jako buchty. Dlaczego? Śląska kuchnia terminem pyzy określa kluski ziemniaczane. Istnieją ponadto, uznane za standardowe dla danego regionu, charakterystyczne jadłospisy obiadowe. Śląska kuchnia w tej kwestii sugeruje rosół (znany jako nudelzupa), a na drugie danie roladę z kluskami ziemniaczanymi i modrą kapustą. W stolicy kraju na obiad dostaniemy flaczki oraz kotleta schabowego z kapustą i ziemniakami, a w Wielkopolsce natrafimy w menu na takie tania, jak pyry z gzikiem, myrdyrda, auszpik czy ajntopf.
Jakie potrawy należą do najbardziej znanych?
Istnieje jednak pewien „trzon”, wokół którego obracamy się, przygotowując domowe obiady. Jednymi z tradycyjnych potraw, znanych w całej Polsce, jest barszcz czerwony oraz jego krewny, barszcz biały. Wśród zup wyróżnia się także żurek, czernina, grochówka - kojarzona głównie z kuchniami polowymi, kapuśniak, zupa grzybowa czy ogórkowa, oraz oczywiście rosół. Na drugie danie nierzadko wybierane są kopytka, pyzy i kołduny, kaszankę, racuchy czy roladę. Jako dodatki z polskich potraw wybrać możemy bigos, kapustę kiszoną i ogórki kiszone, a do picia podać gościom kompot.
Wśród deserów wymienić należ przede wszystkim faworki, makowiec, pączki i pierniki oraz babę wielkanocną. Kuchnia polska oferuje także potrawy, które niegdyś spożywane były częściej, a dziś mają raczej odświętny charakter. Tak właśnie stało się w przypadku mazurka, obecnie jadanego głównie na Wielkanoc oraz kutii, spożywanej w zasadzie tylko na Wigilię.
Gdzie zjeść tradycyjne dania kuchni polskiej?
Najprostsza odpowiedź brzmi: w domu. Kiedy jednak nie mamy czasu lub nasze umiejętności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, w grę wchodzi restauracja – kuchnia polska jest dostępna w niemal każdym lokalu. Co więcej, w ofercie niektórych restauracji – takich jak restauracja Gabriela we Włocławku – znajduje się kuchnia polska regionalna. Wybierając się tam, możemy skosztować lokalnych potraw, przygotowanych w taki sposób, by ich smak na zawsze pozostał w naszej pamięci. Ponadto restauracja oferuje ciasta domowe, możliwa jest w niej także organizacja małych imprez okolicznościowych – nawet do 30 osób. Wybierając tę restaurację, możemy poczuć, jak smakują Kujawy.