Artykuł sponsorowany Jakie rozwiązania są stosowane w piecach piekarniczych?

Jakie rozwiązania są stosowane w piecach piekarniczych?

Piece piekarnicze są podstawowym elementem wyposażenia każdej piekarni, a także sklepów oferujących produkty wypiekane na miejscu. Aby usprawnić ich pracę oraz zwiększyć wydajność stosuje się różnego typu rozwiązania technologiczne. Tymi mogą być np. cyfrowe zarządzanie danymi, automatyczne wykrywanie załadunku, czy też Steamax służące do optymalizacji wody. Czym charakteryzują się wymienione rozwiązania do pieców piekarniczych?

Wnet, czyli centralne zarządzanie wszystkimi piecami we wszystkich filiach

Jednym z rozwiązań technologicznych stosowanych w piecach piekarniczych jest Wnet. Tym mianem określa się programowe rozwiązanie komfortowego zarządzania piecami, które połączone są w sieć. Takie rozwiązanie daje dostęp do danych roboczych, co umożliwia tworzenie analiz, a także synchronizację programów pieczenia i parametrów pieców. Gwarantuje to identyczną jakość wypieków we wszystkich filiach. Wnet to wszechstronne narzędzie konserwacyjne i serwisowe oferowane przez firmę Wiesheu Polska. Gwarantuje ono przejrzystość wykorzystania, a do tego można je podłączyć do baz danych, które już istnieją. Zaletą tego rozwiązania jest swobodne zarządzanie lub dopasowanie programów pieczenia oraz zarządzanie danymi roboczymi. Poza tym Wnet daje możliwość aktualizacji oprogramowania przez sieć.

Automatyczne wykrywanie załadunku

Piece piekarnicze wykorzystują także inne rozwiązanie. Takim jest Intelligent Baking Control IBC, który umożliwia automatyczne wykrywanie załadunku. Możliwe jest to dzięki temu, że IBC potrafi rozpoznać aktualną załadowaną ilość wyrobów oraz ich stan termiczny, co daje możliwość dopasowania parametrów pieczenia do obecnie stosowane programu. Dzięki temu rozwiązaniu zapewniamy stałą jakość wypieków. Wpływu na jakość nie ma liczba blach, czy też temperatura surowych wypieków. Intelligent Baking Control stosowany jest w piecach konwekcyjnych Dibas blue, E3 i Euromat. Zaletą tego rozwiązania jest to, że nie przesusza ono wyrobów, a także nie powoduje ich zbyt mocnego zarumienienia, które mogłyby występować z powodu za dużych temperatur przy minimalnym załadunku. Dodatkowo optymalna krzywa temperatura pieczenia sprawia, że wyroby przez dłuższy czas są świeże.

Czym charakteryzuje się rozwiązanie do pieców piekarniczych Steamax?

Stosowane w piecach piekarniczych rozwiązanie Steamax gwarantuje wzrost wydajności oraz zmniejszenie kosztów serwisu i eksploatacji urządzeń, które wykorzystują wodę. Steamax zapewnia ochronę piecom przed osadzaniem się kamienia. To przekłada się na większą wydajność i niższe koszty użytkowania i serwisowania. Wkłady Steamax posiadają pięciostopniową filtrację, dzięki czemu spełnione zostają najwyższe wymagania higieniczne. Wymagania te spełnione są również ze względu na zastosowanie węgla aktywnego. Pięciostopniowa filtracja powoduje, że nie potrzeba filtra cząstek stałych. Poziom zużycia tych wkładów można odczytać z wyświetlacza sterownika. Używanie wkładów Steamax gwarantuje optymalizację wody, a co za tym idzie, poprawia się jakość pieczenia i garownia, a także zapobiega się przerwom w użytkowaniu, które mogłyby występować w przypadku pojawienia się osadów z kamieni.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas