Jakie mięso spotykamy w kebabie?
GastronomiaKebab to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych przez bary szybkiej obsługi. Od momentu pojawienia się budek z fast foodem minęło już trochę czasu, a tureckie danie ciągle nam się nie znudziło. Warto jednak wiedzieć, że kebaby jakie znamy diametralnie różnią się od swej tradycyjnej postaci. Modyfikacji uległo wiele elementów, w tym także rodzaj mięsa, które stanowi podstawę tego orientalnego dania.
Kebab a wieprzowina
Zamawiając kebab, należy zwracać szczególną uwagę na jego poszczególne składniki. Najważniejsze jest oczywiście mięso, którego smak różni się w zależności od wybranego lokalu. Jeśli nie mamy stuprocentowej pewności co do jego jakości, lepiej omijać taką miejscówkę z daleka. Takich wątpliwości nie zaznamy na pewno, odwiedzając w Bydgoszczy Panda Kebab . Zawsze smaczne i świeże mięso wyczerpie oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czytając menu w restauracji typu fast food, niejedno z nas zauważyło, że kababu zwykle nie przyrządza się z mięsa wieprzowego. Stanowi to swego rodzaju ukłon dla tradycji muzułmańskich, które zabraniają jego spożywania. Mięso musi być bowiem halal, czyli czyste z punktu widzenia prawa szariatu. Aby spełniało one wymogi Koranu, wyznawca zabija zwierzęta w rytualnym uboju bez żadnego znieczulenia bądź ogłuszenia. Jeśli więc lokal gastronomiczny chce jak najbliżej zbliżyć się do klasycznej arabskiej kuchni, powinien on zrezygnować z potraw zakazanych przez Islam.