Jaki catering w Łodzi i okolicy będzie najlepszy dla Twojej firmy i gdzie go szukać?
GastronomiaW dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca szczególną uwagę na żywienie. Ważny jest nie tylko smak posiłków, ale również dobre ich zbilansowanie pod kątem kaloryczności oraz zawartości węglowodanów, tłuszczów i białka. Dopiero na dalszym planie znajduje się cena. Na co dokładnie powinieneś zwracać uwagę podczas cateringu dla swojej firmy i gdzie najlepiej szukać zaufanych dostawców?
O czy musisz pamiętać podczas wyboru cateringu?
Podczas wyboru catering dla firmy powinieneś uwzględnić również wszystkie diety indywidualne. Warto upewnić się, czy któryś z pracowników nie musi unikać alergenów lub nie potrzebuje specjalistycznych posiłków dla diabetyków o zrównoważonej zawartości cukrów. Obecnie wiele osób również stara się ograniczać mięso, zwłaszcza czerwone. Poszukując obiadów dla swoich pracowników, warto by mieli oni alternatywę w postaci posiłków rybnych lub całkowicie bezmięsnych.
Najpopularniejsze diety w Polsce, wykluczające niektóre składniki pokarmów to:
- Dieta cukrzycowa – przede wszystkim polega na zachowaniu równowagi ilości węglowodanów w stosunku do innych składników odżywczych. Zwłaszcza zawartość cukrów prostych powinna podlegać ścisłej kontroli. Diabetycy unikają fast foodów, dużej ilości soli oraz deserów o sporej zawartości cukru.
- Dieta ichtiwegetariańska – polega na wykluczeniu wszystkich mięs z wyjątkiem ryb i owoców morza.
- Dieta wegetariańska – wegetarianie nie spożywają żadnych mięs oraz produktów pochodnych np. żelatyny, którą wytwarza się z wołowych lub wieprzowych kości.
- Dieta wegańska – wyklucza nie tylko spożywanie mięs, ale też wszystkich produktów odzwierzęcych, takich jak jajka, sery czy też jogurty.
- Dieta gluten free – osoby uczulone na gluten całkowicie eliminują lub ograniczają jego spożycie do minimum. Gluten jest zawarty w niektórych zbożach, zwłaszcza w pszenicy.