Artykuł sponsorowany Jaką zupę powinieneś wybrać jako pierwsze danie na imprezę okolicznościową?

Jaką zupę powinieneś wybrać jako pierwsze danie na imprezę okolicznościową?

Każda restauracja oferuje szeroki wybór zup, dlatego trudno zdecydować się na jedną. Rodzajów jest mnóstwo – od lekkich kremów aż po wypełnione po brzegi mięsiwem żurki i gulaszowe. Ważne jest, aby trafić w gust wszystkich uczestników imprezy i samemu cieszyć się smacznym cateringiem. Która zupa z bogatego menu kuchni polskiej skradnie serca Twoich gości?

Tradycyjny rosół

Najczęściej wybierają zupą na pierwsze danie podczas imprez okolicznościowych, jest tradycyjny polski rosół. Ze względu na swój klasyczny smak jest lubiany przez większość gości. Rosół można z powodzeniem zamówić również wegetariański, którego smak niewiele różni się od tego mięsnego. Jest to jednak danie wyjątkowo lekkie, dlatego wybierając je, trzeba zapewnić również sycące dodatki w postaci większych porcji obiadu, aby nikt nie był głodny podczas zabawy. Jedną z największych zalet rosołu jest uniwersalność, gdyż stanowi zarówno danie letnie, jak i rozgrzewającą potrawę zimową. Rosół można podawać na wiele różnych sposobów – z dodatkiem makaronów, a nawet kluseczek lub pierożków. Dobrym dodatkiem poprawiającym walory smakowe i wygląd jest posiekana surowa natka pietruszki oraz plasterki ugotowanej marchewki.

Sycące żury i gulaszowe

Kolejną propozycją są nieco bardziej treściwe potrawy, w postaci staropolskich żurków lub zup gulaszowych. Będą doskonałą opcją zwłaszcza zimą, kiedy cenione są potrawy wysokokaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy są zwolennikami aż tak intensywnych smaków. Powinniśmy wybierać je do lekkiego drugiego dania, gdyż dwie ciężkie potrawy następujące po sobie nie nadają się na imprezy okolicznościowe. Żurek i gulaszowa są też dobrym rozwiązaniem na danie serwowane po północy podczas wesela, zamiast barszczu lub flaczków.

A może pomidorowa?

Klasyczne zupy domowe nie do końca pasują na uroczyste przyjęcia, jednak coraz więcej osób zaczyna się na nie decydować. Zwykle wybiera się wersje alternatywne, w postaci kremów. Zupa-krem z pomidorów to połączenie polskiej tradycji z innowacyjnym wykonaniem. Podawana z odrobiną śmietanki i bazylii nie tylko przepysznie smakuje, ale również estetycznie wygląda.

W repertuarze kremów często są wybierane również zupy krem z:

  • brokułów;
  • dyni;
  • pieczarek;
  • pieczonych warzyw;
  • awokado.

Restauracja „Pod Wiaduktem” mieści się w miejscowości Bolesławiec i oferuje szeroki wybór dań na imprezy okolicznościowe. Doświadczeni kucharze są w stanie zrealizować nie tylko propozycje zawarte w menu, ale również indywidualne życzenia klienta w wyjątkowo przystępnych cenach.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas