Artykuł sponsorowany Jak łatwo zachować czystość pieca piekarniczego?

Jak łatwo zachować czystość pieca piekarniczego?

Na branżę spożywczą nałożone są ścisłe regulacje w zakresie utrzymywania higieny środowiska pracy oraz wykorzystywanego sprzętu, a dotyczy to także piekarni. To tutaj najważniejszą rolę odgrywają piece konwekcyjne. Do ich prawidłowego działania, jak również utrzymywania wysokiej jakości wypieków, konieczne jest ich regularne mycie. Czy można ten proces usprawnić?

Obowiązek utrzymywania higieny

Firmy działające w sektorze spożywczym, a w tym także piekarnie, są poddane ścisłym regulacjom, dotyczącym zachowywania porządku oraz czystości między innymi w miejscach produkcji. Obejmuje to zarówno zapisy w kwestii stroju pracowników, dezynfekcji rąk, jak również utrzymywania w dobrym stanie technicznym wszelkiego sprzętu i powierzchni roboczych. Przestrzeganie obowiązującego reżimu sanitarnego jest istotne ze względu na bezpieczeństwo przygotowywanych wypieków, a także zachowanie ich wysokiej jakości oraz zdatności do spożycia.

Nadmierne zabrudzenie lub niecałkowita sprawność wyposażenia ma nie tylko znaczenie dla komfortu pracy, ale także parametrów wyrobów. Czynniki te mogą na przykład wpływać na ich świeżość, smak lub aromat. O ile podstawowe czynności w zakresie sprzątania pracownicy mogą bez problemu po odpowiednim przeszkoleniu wykonywać sami, o tyle bardziej skomplikowane prace konserwacyjne należy powierzać autoryzowanemu serwisowi. Taki dla marki swoich urządzeń prowadzi między innymi firma Wieshau, która zajmuje się produkcją i dystrybucją sprzętu piekarniczego.

Czyszczenie pieca konwekcyjnego

To podstawowy element wyposażenia w każdej piekarni, często nazywany także jej sercem. Jego funkcjonalność oraz rozwiązania technologiczne przekładają się bowiem na możliwości produkcyjne w zakresie wyrobu pieczywa. Niemniej jednak nawet najlepszy, najbardziej zaawansowany technicznie piec nie spełni oczekiwań, jeśli nie będzie poddawany regularnemu czyszczeniu. To jest niezwykle istotne przy jego intensywnej eksploatacji, ponieważ wydłuża żywotność urządzenia. Najważniejszą kwestię stanowi dobór właściwych środków czyszczących i ich aplikacja zgodnie z zaleceniami producenta. Nie narazimy wtedy jego części na uszkodzenie.

Niemniej jednak logistykę całego przedsięwzięcia dotyczącego mycia pieca można uprościć, decydując się na modele z modułem automatycznego czyszczenia. Są one wyposażone w dodatkową jednostkę czyszczącą, w której uzupełnione detergenty wystarczają aż na rok. Mycie natomiast odbywa się za pomocą wciśnięcia jednego przycisku, co przekłada się na oszczędność kosztów, czasu i energii w porównaniu do metody ręcznej. Ponadto środki chemiczne oraz woda są dozowane tylko w niezbędnej ilości, a to z kolei pozytywnie wpływa na ochronę środowiska.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas